Chiclayo

De Stad Chiclayo werd in de 16e eeuw gesticht door de Spaanse Conquistadores en draagt de liefkozende bijnaam “de vriendelijke stad” en “parel van het noorden”.

Hoogtepunt van een bezoek aan deze regio zijn zonder meer de Huaca Rajada, Huaca Tucume en Museo Tumbes reales de Sipán.

In Chiclayo stad zijn diverse bezienswaardigheden in het centrum, zo is de neoklassieke kathedraal, daterend uit 1869 is gelegen aan het centrale plein een bezoekje waard. Daarnaast zijn in het centrum nog het nationaal monument kapel van la Verónica, Basilica San Antonio en het Elias Aguirre plein te bezoeken, een bezoek aan de lokale markt “Mercado Modelo” is een belevenis. 

Het nachtleven in Chiclayo is ook geprezen, er kan worden gedanst en ook karaoke is enorm populair.

Op de kaart staan de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden in en rondom Chiclayo aangegeven.

Ook staan enkele door ons aanbevolen hotels in de omgeving aangegeven.

Heb jij een goede tip voor een hotel en/of bezienswaardigheid? Reageer dan onderaan deze pagina en wij zullen  kijken of we deze kunnen toevoegen aan de lijst.

Chiclayo is een geweldig startpunt om een heleboel mooie historische bouwwerken en musea te bezoeken.

Wil je weten welke bezienswaardigheden mijndroomreis.nl aanraad? Klik dan op de hieronder benoemde bezienswaardigheden en lees meer.

Huaca Rajada

Deze piramide is gebouwd uit adobe blokken en ligt nog altijd begraven onder een berg aarde om de tempel zo goed mogelijk tegen de weersomstandigheden te beschermen.

Huaca Rajada is een van de belangrijkste archeologische vondsten van Zuid-Amerika. In 1987 werd een niet geplunderd grafcomplex ontdekt met als belangrijkste vondst de tombe van Señor de Sipán, de heer van Sipán. Hij was een krijgerspriester die na zijn dood begraven is, te midden van vele schatten. Tot deze vondst was er nog weinig bekend over de Moche cultuur, maar dit complex bood letterlijk en figuurlijk een schat aan gegevens. Hij word ook wel de “Toetanchamon van Zuid-Amerika” genoemd. Deze schatten zijn te bewonderen in het Museum ‘Tumbes Reales de Sipán’.

In deze tempel zie je de exacte vindplaats van de schatten evenals vele duizenden geschenken van aardewerk “mochicas’ die door het volk naar de overleden koning werden gebracht. Het museum op deze site is een waardevolle toevoeging en zeker een bezoek waard.

Museo de sitio Huaca Rajada

In dit museum, geopend in 2009 zijn diverse interessante objecten te bewonderen die binnen het Huaca Rajada complex zijn gevonden. Hoewel de grootste schatten en ontelbare gouden en zilveren objecten te bewonderen zijn in Museo Tumbes Reales de Sipan, heeft ook dit museum mooie sieraden en andere objecten die inzicht geven in het vakmanschap en de rituelen van de Moche bevolking. Er word veel aandacht geschonken aan de begrafenisrituelen rondom de heer van Sipan en het werk van de archeologen. Een mooi overzichtelijk museum dat prima gecombineerd kan worden met een bezoek aan de tempel.

Huaca Tucume valle de las piramides

De Lambayequevallei, ook wel “Valle de las Pirámides” genoemd, de vallei van de piramides, ligt ongeveer 35 kilometer buiten Chiclayo en bestaat uit maar liefst 250 tempels. De tempels zijn gebouwd door diverse aan één volgende culturen, Lambayeque en Chimu, die deze grond allen als heilig beschouwden. Door de vallei loopt een ingenieus waterwegsysteem die de vallei vruchtbare grond bezorgde.

Niet alle tempels zijn (goed) bewaard gebleven, vele zijn zwaar geërodeerd, Túcume is een positieve uitzondering. Het complex van Túcume bestaat uit 26 grote piramiden en plateaus verspreid over ongeveer 2,2 km², was naar alle waarschijnlijkheid de hoofdstad van de Lambayeque cultuur en daarna de Chimú cultuur. Het complex werd bij toeval ontdekt door goudzoekers. De grootste van de 26 adobe tempels, Huaca Larga, is 700 bij 275 meter groot en ongeveer 30 meter hoog. Vanaf een uitkijkpunt op cerro Purgatorio is de omvang van het complex goed te overzien, de klim ernaartoe is niet voor iedereen weggelegd.

Museo de sitio de Tucume

Grenzend aan het complex Tucume is een klein museum, hierin word uitleg gegeven over de functionaliteit van de tempels en er zijn maquettes van het complex die een interessant en mooi beeld geven van de tempels.

Museo Arqueológico Nacional Brüning

Het Brüning museum is  opgericht in 1921 door Hans Heinrich Brüning. In dit museum krijg je uitleg over de belangrijkste culturen uit de Noord Peruaanse regio. Zo worden hier onder andere voorwerpen uit Lambayeque en Mochica tentoongesteld, van eenvoudig oogend aardewerk tot mooie gouden objecten. Ook worden hier de, in 2011 ontdekte, objecten tentoongesteld uit het graf van priesteres van Chornancap.

Museo Nacional de Sican

In dit museum is een mooie collectie te bewonderen van artefacten uit de Sicán cultuur (Lambayeque), gevonden bij opgravingen van Batán Grande. Men wist dat er nergens zoveel tempels op zo’n kleine oppervlakte lagen als in de Lambayeque vallei, toch werd er weinig aandacht gegeven aan archeologische opgravingen. De Japanse Shimada was er van overtuigd dat er belangrijke opgravingen gedaan konden worden en hij kreeg de mogelijkheid de opgravingen te starten in 1978. Dit werd later het Sicán Archealogical Project (SAP) genoemd. Sinds de opgravingen begonnen zijn alle gevonden objecten en opgedane kennis verzameld op één plek, welke 20 jaar later open gesteld voor de bezoeker.

 

De Sicán cultuur volgde op de Moche cultuur en in dit museum leer je hoe deze culturen in elkaar overgingen. In goed opgezette zalen word uitleg gegeven over de gebruiken en rituelen, de vakmanschap en het bewerken van edelmetalen en aardewerk. Er word uitleg gegeven over hoe de graven aangetroffen werden tijdens de opgravingen. Er zijn meer dan 200 gouden objecten te bewonderen waaronder enkele zeer mooie gouden maskers en ceremoniële Tumi’s.

In de galerij staan enkele impressies van de bovenstaande bezienswaardigheden.

Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in en rondom Trujillo. We kunnen je ook hierover graag informeren en helpen je graag op weg.

Museo Tumbes reales de Sipán

Dit museum in Lambayeque werd geopend in 2002 en is één van de twee musea die speciaal gebouwd is om de schatten te huisvesten die ontdekt zijn in de Huaca Rajada tempel. Het is één van de meest rijke en uitgebreide schatten ter wereld en je zult ogen en tijd te kort komen om alle gouden en zilveren schatten te bewonderen. Het museum richt zich volledig op het graf van de heer van Sipan die samen met 8 geofferde mensen werd begraven. In het museum word gedetailleerd uitleg gegeven over de tempel Huaca Rajada, de tombe en rituelen rondom de begravenis. De beveiliging in het museum is, niet verrassend, enorm streng en mobiele telefoons zijn dan ook niet toegestaan evenals foto camera’s.

Door de rijke schatten en de uitleg over Moche rituelen en perfecte uitleg hoe het graf er uit zag toen het in 1989 ontdekt werd, is dit museum een goed startpunt voor het begin van de Moche route en niet te missen bij je bezoek aan noord Peru.

Mercado Modelo / Mercado de las brujas

de lokale markt “Mercado Modelo” is een belevenis. Hier komt het gehele kleuren en geuren pallet aan je voorbij. Het is een levendige markt die voor het grootste deel bestaat uit verse etenswaren en kruiden maar er zijn ook natuurlijke geneesmiddelen en kleding te vinden.

Onderdeel van de markt is de “heksenmarkt” de “Mercado de las brujas”.  zijn bijnaam draagt het door de minder gewoonlijke producten die te koop zijn. Hoewel het illegaal is, kun je hier levende en dode wilde dieren vinden, bedoeld voor consumptie of rituelen.

Noord Peru is een regio die door veel toeristen, danwel door gebrek aan tijd, overgeslagen wordt. Mijndroomreis.nl laat je graag kennismaken met deze prachtige regio en alles wat het te bieden heeft. 

Klik op de 'Moche route' en lees meer over de oude beschavingen van deze regio, hun gebruiken en wat zij hebben achtergelaten en wat nu door ons nog bewonderd kan worden.

 

HOTELS

1. Casa Andina - Chiclayo

Zwembad - Gratis WiFi - Restaurant & Bar

In het centrum van Chiclayo ligt dit mooie luxe hotel. Dit hotel heeft een hoge standaard van hygiëne en uitstraling en het heeft alles te bieden wat je van een luxe onderkomen verwacht.

Federico Villarreal 115, Chiclayo 14009, Peru

ETEN IN CHICLAYO

Er zijn weinig landen ter wereld waar de keuken zo rijk en divers is als in Peru. Toch krijgen niet alle toeristen dit mee. Reden hiervoor kan zijn dat je bijvoorbeeld liever iets besteld wat bekend of vertrouwd klinkt. Niet doen! Op mijndroomreis.nl zie je een rijke verzameling van gerechten die wij hebben mogen nuttigen en die stuk voor stuk een aanrader zijn.

 

Ceviche

Het allerbekendste gerecht van Peru is zonder twijfel Ceviche. Dit gerecht is inmiddels wereldwijd bekend en geroemd en wordt steeds vaker aan de kaart van de betere restaurants toegevoegd. Voor de Peruanen is dit gerecht cultureel erfgoed. Traditionele Ceviche bestaat uit klein gesneden stukjes witvis (zee) welke in limoensap gelegd worden en daardoor garen. Overige ingrediënten zijn ui, aji-no-moto (Aziatisch zout), koriander, gember en pepers. Gepofte maïs kan naar smaak toegevoegd worden. De garnituur verschilt per stad en zelfs restaurant en kan aardappel, zoete aardappel en/of maïs zijn. In iedere kuststad, zoals Lima, Trujillo, Chiclayo etc. is dit gerecht vers en een aanrader, ook voor niet visliefhebbers! Er zijn ook Ceviche-varianten te vinden met andere zeedieren.

Overige gerechten

Er zijn nog veel meer gerechten die je vooral in de kuststreken zult vinden. Teveel om allemaal uit te lichten, heeft u echter interesse in meer informatie? Neem contact met ons op. Alle niet uitgelichte gerechten vindt je in de fotogalerij.

VERVOER IN CHICLAYO

Mijndroomreis.nl probeert een zo actueel en realistisch mogelijk beeld te scheppen van de vervoersmogelijkheden en prijzen. Deze kunnen echter in werkelijkheid afwijken.

 

Auto

In Peru zal je weinig toeristen zien die met een eigen huurauto op pad gaan. De voornaamste reden hiervoor is veiligheid. Rondom Chiclayo kan het huren van een auto echter handig zin. Enkele bedrijven die auto's verhuren zijn: Kayak en car-rentals.com.

 

Taxi

In Chiclayo zijn Taxi's, net als overal in het land, in overvloed.

Hierbij een overzicht van taxiprijzen. let op! Dit is een indicatie en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Vergeet niet te onderhandelen, dit hoort erbij.

  • Kleine rit binnen het stadscentrum: S/5.
  • Enkele rit naar Tumbes Reales de Sipan: S/15
  • Enkele rit naar Huaca Rajada: S/25
  • Taxi huren voor een dag: S/100 - S/130

 

Bus

Het reizen per Combi (klein autobussen) kan een avontuur en mooie ervaring zijn. Let hierbij echter wel extra op zakkenrollers.

  • Kleine rit in het centrum kosten ca S/1 - S/2 
  • Een enkele reis van/naar Lambayeque kost ca. S/4.  

 

REIZEN NAAR CHICLAYO

Hieronder een overzicht van de afstanden die ongeveer overbrugt moeten worden om van stad naar stad te reizen.

Bus

Er zijn meerdere busmaatschappijen die reizen aanbieden naar Chiclayo. Enkele hiervan zijn: Ormeno, Transmar, Firstclass, Inkaexpress en Peruhop. 

Hieronder een overzicht van de afstanden die ongeveer overbrugt moeten worden om van stad naar stad te reizen.

Vliegtuig

Het is mogelijk met het vliegtuig naar luchthaven Inter. Capitán José Abelardo Quiñones González te vliegen. (2.5 km buiten Chiclayo)

Enkele luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden zijn: LATAM, Sky Airline Peru en anderen.

Hieronder een overzicht van de gemiddelde reistijd en prijzen.

Stad  Afstand Reistijd Prijzen
Arequipa 1677 km via Lima € 75
Cajamarca 260 km via Lima € 65
Cusco 1872 km via Lima € 65
Lima 770 km 1,5 uur € 45

Er kunnen geen rechten worden ontleent aan de hierboven genoemde bedragen. Check altijd zelf de actuele kosten op de website van de busmaatschappij.

KLIMAAT IN CHICLAYO

Mijndroomreis informeert je graag over het klimaat, maar let op! We proberen een zo goed mogelijk advies te geven maar het weer is en blijft onvoorspelbaar. Daarnaast kent Peru het ‘el Niño fenomeen, een weerfront dat iedere ca. 4 jaar terugkomt en zorgt voor extreme weerbeelden.

Maand Weerbeeld Kustlijn
Januari Het is zonnig, warm en droog en met een temperatuur van gemiddeld 26ᵒC is het heerlijk vertoeven. s ’avonds blijft het vaak klam en koelt het niet af onder de 19ᵒC. Zeker in het noorden, dichter bij de evenaar, is de temperatuur hoger.
Februari Het is zonnig, warm en droog de temperatuur kan oplopen tot 30ᵒC. Het ideale weer om een strand te bezoeken. In Lima zelf zul je niet de beste stranden vinden, hoe noordelijker je reist, hoe mooier de stranden. S ’avonds blijft het vaak warm en koelt het net af onder de 23ᵒC.
Maart In het noorden is het zonnig en met gemiddeld 26ᵒC prima strandweer. Zuidelijker is het iets koeler, maar altijd nog een aangename temperatuur. Er valt geen tot weinig regen.
April In de noordelijke plaatsen is de temperatuur rond de 24ᵒC en zuidelijker zijn de temperaturen rond de 18ᵒC. Je kunt dit vergelijken met lenteweer en zo voelt het ook. In de regio rondom de hoofdstad Lima en verder zuidelijk lopen de temperaturen minder hoog op.
Mei De temperaturen in het noorden schommelen rond de 22ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen zijn duidelijk koeler, rond de 18 - 20ᵒC. Langs de kust vormt zich vaker mist en iets koelere lucht. Regen zal ook nu in Lima niet vallen.
Juni De noordelijke kustlijn is zonnig en temperaturen zijn mild, rond de 20ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen krijgen een koelere windstroom wat ook mistvorming met zich mee draagt. Hier zijn temperaturen van rond de 16 - 18ᵒC. Regen valt praktisch nooit.
Juli Het is mild en droog weer met in het noorden meer zon en temperaturen van rond de 20ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen hebben een koelere windstroom wat ook mistvorming met zich mee draagt. Hier zijn temperaturen van rond de 15 - 19ᵒC.
Augustus September Oktober Het is mild en droog weer met in het noorden meer zon en temperaturen van rond de 21ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen hebben een koelere windstroom wat ook mistvorming met zich mee draagt. Het kan af en toe echt fris aanvoelen. Hier zijn temperaturen van rond de 15 - 20ᵒC.
November Het weer wordt steeds aangenamer, het is warm en zonnig. Rondom Lima neemt de temperatuur toe en wordt aangenaam rond de 22ᵒC .Het kan in de avond afkoelen tot 16ᵒC. In de noordelijkere regio’s wordt het warmer.
December In het noorden is het warm en zonnig, echt strandweer. Rondom Lima neemt de temperatuur toe en wordt aangenaam rond de 25ᵒC .In de avond koelt het niet af onder de 19ᵒC.

Tip! De kustlijn kent het gehele jaar door een zeer hoge UV-index en zelfs bij lagere temperaturen en bewolkt weer bestaat de kans op verbranding.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

REIS DOOR NAAR..