Tips voor onderweg

Een goede voorbereiding maakt reizen nog leuker! Voorkom zoveel mogelijk onaangename verrassingen.
Wij hebben een aantal aandachtpunten bij elkaar gezet.
Zelf een tip waar andere reizigers iets aan hebben? Wij horen het graag!

Paspoort. 

Soms moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn na de datum van vertrek uit het land. Kijk zo nodig of je paspoort aan die voorwaarde voldoet. Verleng eventueel je paspoort.

Visum.

Er is een handige website waar je kunt controleren of je een visum nodig hebt. Zo ja, dan kun je meteen starten met de aanvraagprocedure.

Kopie. 

Maak veilige kopieën met KopieID van je identiteitsdocumenten op je smartphone of tablet. Op zo’n kopie kun je de gegevens die derden niet nodig hebben of niet mogen verwerken, doorstrepen. Je vindt deze App in de Apple App Store en Google Play Store.

Vaccinaties 

Soms zijn vaccinaties verplicht, soms worden ze aangeraden. Controleer altijd of dat het geval is voor je reis bestemming(en). Voor informatie en het vaccineren kun je terecht bij de GGD.

Reisadvies BZ

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft advies over veiligheid in alle landen ter wereld. Raadpleeg dat voor je je reis boekt.

Corona

Naast het algemene reisadvies, informeert het ministerie van Buitenlandse Zaken ook over de actuele situatie omtrent het coronavirus wereldwijd. Ieder land hanteerd eigen regels bij het bestrijden en voorkomen van verspreiding van het coronavirus en niet ieder land laat toeristen toe. Bekijk het actuele advies.

Verzekeringen

Controleer of je zorgverzekering voldoende medische kosten dekt in het buitenland. Ook kan het verstandig zijn om vooraf te bekijken of je bagage meeverzekerd is. Sluit zo nodig een aanvullende verzekering of een reisverzekering af.
Wij adviseren alle reizigers te allen tijde een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten wanneer zij op reis gaan.

Vreemde valuta

Zorg dat je op de hoogte bent van de valuta (geldsoorten) waarmee betaald wordt tijdens je reis. En ook van de mogelijkheden om ter plekke te pinnen. Meestal kan dat bij aankomst op de luchthaven.
Het is handig om onderweg niet alleen een pinpas maar ook een creditcard bij je te hebben.

Internetten en bellen in het buitenland

Voorkom een torenhoge rekening. Neem contact op met je provider en vraag naar de mogelijkheden en kosten. Bekijk ook de tips van de Consumentenbond.

Sociale media

De kans is groot dat je je familie en vrienden op de hoogte wil houden tijdens je reis. Bedenk wel dat als je via sociale media je status deelt, ook inbrekers mee kunnen kijken. Neem maatregelen om dat te voorkomen! Kondig bijvoorbeeld niet aan dat je op vakantie gaat, zet je locatiegegevens toevoegen: uit en bedenk wat je wel of niet wil delen en met wie.