Culinaire aanbod in Peru

Hoofdstad Lima wordt ook wel de Culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika genoemd en dit is wat mijndroomreis.nl betreft meer dan terecht.

Er zijn weinig landen ter wereld waar de keuken zo rijk en divers is als in Peru. Toch krijgen niet alle toeristen dit mee. Reden hiervoor kan zijn dat je bijvoorbeeld liever iets besteld wat bekend of vertrouwd klinkt. Niet doen! Op deze pagina zie je een rijke verzameling van gerechten die wij hebben mogen nuttigen en die stuk voor stuk een aanrader zijn.

Ieder gerecht heeft een aparte naam, hierdoor krijg je door heel het land, op een kleine finesse na, hetzelfde op je bord bij het noemen van jouw favoriete gerecht. Iedere regio in Peru heeft zijn eigen specialiteit. Bekende voor de hand liggende voorbeeld kan zijn dat men aan de kust meer zeedieren en in het binnenland meer zoetwatervis eet, maar in Peru ligt dit complexer. Zo eet men in het noorden graag eend en geit.

In de Peruaanse keuken houdt men graag van pikant eten, de scherpte wordt echter vaak naar keuze van de eter toegevoegd of via additionele sausen zelf op smaak gemaakt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat alles pikant is, aan jou de keuze.

Ook zal je door heel het land vers fruit vinden, ook deze zijn er in vele soorten en maten. Avocado's zijn er bijvoorbeeld zo groot als een kokosnoot. Meest gebruikte fruit is zonder twijfel de limoen. De Peruaanse limoen is kleiner dan bijvoorbeeld de Braziliaanse soort en deze wordt in de regel niet geëxporteerd.  

Wil je tijdens je bezoek aan Peru een kookles volgen? mijndroomreis.nl helpt je graag bij het vinden van de voor jou perfecte kookschool! Neem contact met ons op.

Geschiedenis

De reden dat de hedendaagse Peruaanse keuken zo rijk en divers is komt voort uit het verloop van de geschiedenis. Naast de invloeden van de originele bewoners van het land namen de Spaanse conquistadores Europese invloeden mee en middels Afrikaanse slaven kwamen ook van daar invloeden mee. Meer recentelijk kwamen daar de Aziatische invloeden bij. Aardappelen, zoals we deze nu bijna wereld kennen, vinden zijn oorsprong in het huidige Peru, ze kennen meer dan 300 verschillende soorten. Dit zie je dan ook veel in gerechten terug komen. Al vele eeuwen zijn de diverse bewoners van het land meester in het verbouwen van graansoorten en diverse maïssoorten. Rijstterrassen werden al ver voor de Inca's het land beheersten aangelegd en diezelfde velden worden nu deels nog gebruikt. Ook zie je door heel het land eeuwenoude intelligente irrigatiesystemen waardoor zelfs de meest dorre gebieden werden omgevormd tot vruchtbare valleien. Het meest opvallende gerecht dat je zult vinden is zeer waarschijnlijk Cuy, al eeuwenlang staat Cavia op de menukaart van het land.

Nationale drank

De nationale alcoholische drank van het land is Pisco. Deze alcoholische likeur wordt gemaakt van druiven in de gelijknamige streek. Leuk detail is dat buurland Chili van mening is dat dit product zijn oorsprong in hun land heeft en de Peruaanse Pisco dan ook niet met die benaming maar als "Peruaanse likeur" verkoopt. Er zijn diverse merken Pisco te koop in Peru. Er worden meerdere cocktails van gemaakt. De allerbekendste is Pisco Sour (hierin zit opgeklopt eiwit) en dit is verreweg de populairste Pisco-cocktail.

 

Daarnaast zal je in het hele land, als alternatief op de bekende frisdrankmerken, voornamelijk de zoete fel gele Inca-Kola vinden. Basisingrediënt hiervan zijn Kamille en citroengras en het heeft een smaak die vaak met bubblegum wordt vergeleken. Eind jaren 90 begon "coca cola" een marketing offensief om te proberen de nationale frisdrank te verslaan als marktleider. Toen dit onmogelijk bleek besloot het mega-concern om Inka Cola als product te kopen en toe te voegen aan "the coca-cola company". Ongeacht of je van zoete drankjes houdt of niet, is het proeven van Inka-Cola een echte must.

Culinair Costa

Je zult verschillende gerechten in het gehele land op de kaart zien staan, andere vind je enkel in speciale streken. We belichten een paar gerechten.

Ceviche
Het allerbekendste gerecht van Peru is zonder twijfel Ceviche. Dit gerecht is inmiddels wereldwijd bekend en geroemd en wordt steeds vaker aan de kaart van de betere restaurants toegevoegd. Voor de Peruanen is dit gerecht cultureel erfgoed. Traditionele Ceviche bestaat uit klein gesneden stukjes witvis (zee) welke in limoensap gelegd worden en daardoor garen. Overige ingrediënten zijn ui, aji-no-moto (Aziatisch zout), koriander, gember en pepers. Gepofte maïs kan naar smaak toegevoegd worden. De garnituur verschilt per stad en zelfs restaurant en kan aardappel, zoete aardappel en/of maïs zijn. In iedere kuststad, zoals Lima, Trujillo, Chiclayo etc. is dit gerecht vers en een aanrader, ook voor niet visliefhebbers! Er zijn ook Ceviche-varianten te vinden met andere zeedieren.

Lomo Saltado

Ben je meer een vleeseter, dan mag je dit gerecht niet overslaan bij een bezoek aan Peru. Het gerecht staat op bijna iedere kaart, waar je ook in Peru mag komen.

Lomo saltado betekend letterlijk "springende koe" en de naam slaat op de manier waarop het op hoog vuur in korte tijd bereid wordt en het vlees in de pan met een draaiende beweging wordt rondgegooid.
Het gerecht heeft sterke Chinese invloeden, gecombineerd met de traditionele ingrediënten van Peru.

Hoofdingrediënten zijn: Rundvlees, sojasaus, ui, azijn, tomaat, zout, peper,  peterselie en knoflook. Het gerecht wordt geserveerd met rijst en friet.

Aji de pollo

Dit gerecht is echt een iconisch recept voor de Peruaanse keuken. De hoofdingrediënten zijn aardappel, kip en gele peper. Het gericht bestaat nog niet erg lang in vergelijk tot andere gerechten zoals Cuy, gezegd wordt dat het zijn oorsprong vond tijdens de aanleg van de spoorweglijn tussen hoofdstad Lima en Huancayo. De kip word eerst gekookt en daarna geplukt waardoor er sliertjes vormen.

De aardappels worden geserveerd met de romige saus gemaakt van kaas, melk en peper en witte rijst. Verder wordt er vaak sla en ei gebruikt bij het aankleden van het bord.

Overige gerechten

Er zijn nog veel meer gerechten die je vooral in de kuststreken zult vinden. Teveel om allemaal uit te lichten, heeft u echter interesse in meer informatie? Neem contact met ons op. Alle niet uitgelichte gerechten vindt je in de fotogalerij.

Culinair Sierra

Je zult verschillende gerechten in het gehele land op de kaart zien staan, andere vind je enkel in speciale streken.

Cuy Chactado

Al vele eeuwen en al voor de Inca's over Peru heersten werd in de Peruaanse hooglanden cavia gegeten. Deze van nature wilde dieren werden gevangen en gefokt voor consumptie. Met een jaarlijkse consumptie van meer dan 65 cavia's per jaar is Peru koploper in het consumeren van deze delicatesse die in Peru Cuy wordt genoemd. Het vlees wordt soms vergeleken met konijn, maar heeft eigenlijk een geheel eigen smaak die niet makkelijk vergeleken kan worden. Meestal is het zo dat je er van houdt, of je vindt het niks. Gezien het formaat en lichaamsbouw van de Cavia zit er niet erg veel eetbaar vlees aan de geserveerde maaltijd, deze wordt dan ook vaak geserveerd met rijst, aardappelen, bonen, maïs en salsa. Caviavlees bevat geen ongezonde vetten en wordt dan ook als gezond vlees gezien.

Rocotto Relleno

Howel de vrucht rocotto veel weg heeft van een paprika, is de smaak niet vergelijkbaar. Rocotto wordt als één van de meest pikante pepers van het land gezien en word al meer dan 2000 jaar verbouwd. De vulling wil per regio en restaurant soms licht verschillen, maar in de regel is de rocotto wordt gevuld met varkensvlees, gemengd met olijven, erwten, kaas en kruiden. Het wordt geserveerd met aardappelen of een aardappeltaart gemaakt met ei, melk en kaas.

Dit gerecht is alleen weggelegd voor liefhebbers van pikant eten.

Overige gerechten

Er zijn nog veel meer gerechten die je vooral in de kuststreken zult vinden. Teveel om allemaal uit te lichten, heeft u echter interesse in meer informatie? Neem contact met ons op. Alle niet uitgelichte gerechten vindt je in de fotogalerij.

Culinair Selva

Je zult verschillende gerechten in het gehele land op de kaart zien staan, andere vind je enkel in speciale streken.

Patarascha de paiche

Bij een bezoek aan de Jungle mag het proberen van een vismaaltijd niet ontbreken. Patarasca is een gerecht dat je in de Peruaanse Amazone vaak aangeboden zult krijgen. Deze zoetwatervis wordt bereid met lokale kruiden zoals de wilde chilipeper 'charapita' en koriander 'sachaculantro). De filet wordt in Bijao bladeren verpakt. Een aanrader voor visliefhebbers en een mooi regionaal product die je enkel hier op de kaart zult zien staan.

 

 

Juane

Dit gerecht is vind zijn oorsprong in de regio Moyabamba maar staat ook in andere steden in de Amazone op de kaart.

Het gerecht bestaan in varianten met kip en vis, die samen met gekookt ei, rijst of gemalen maïs in bijao bladeren worden gewikkeld. Het lijkt op een ander gerecht dat 'tamale' dat in mais of bananenbladeren wordt gewikkeld. Een aanrader.

Speciaal dank voor de volgende onofficiële Chef-koks, Cesar Gaspar Rios Paredes, Martha Cecilia Mantilla Novoa en Patricia Fabiola Rios Mantilla, die het grote merendeel van de getoonde gerechten hebben gekookt.