Geldzaken Peru

De nationale munteenheid van Peru is Nuevo Sol, er kan echter ook in US dollars ($) betaald worden.

Peru is een land waar grotendeels met cash geld betaald word, mede door de relatief lage waarde van het geld, loop je al snel met veel biljetten op zak.

Er zijn bankbiljetten in omloop van 10, 20, 50, 100 en 200 Nuevo Soles.  Er zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 centimos en 1, 2 en 5 Nuevo Soles.

De ATM's bieden je altijd de mogelijkheid om te kiezen welke van deze valuta je wilt opnemen.De hoogte van het op te nemen bedrag is per bank verschillend, Scotia bank geeft de mogelijkheid het hoogste bedrag op te nemen. Let op! Bij iedere transactie betaal je een percentage, het bedrag valt mee, maar kan bij veel opnames aantikken.

Bij vrijwel alle ATM's kan met Nederlandse bankpassen geld opgenomen worden. Denk er echter wel aan om voor je vertrek de bankpas te activeren voor betalingsverkeer in het buitenland. Geld opnemen in Peru is voor buitenlandse gasten niet gratis. Nadat je het gewenste bedrag hebt geselecteerd krijg je een melding hoeveel Soles de transactie, conform de huidige wisselkoers, met zich meebrengt. Het kan gunstig zijn om een iets groter bedrag in één keer op te nemen.

De BCP bank biedt de mogelijkheid om 700 Soles per keer op te nemen, daar waar bij de Scotiabank en de Interbank maximaal 400 Soles per keer kan worden opgenomen. Het is echter niet mogelijk om met alle Nederlandse bankpassen bij iedere bank geld op te nemen. Ter voorbeeld: in Juli 2022 kon met een Rabobankpas geen geld worden opgenomen bij de BCP bank, maar wel bij alle andere banken. Met een Visa creditcard kon wel geld opgenomen worden bij de BCP bank. In Juli 2022 bedroeg de additionele fee voor het opnemen van 400 Soles bij de Scotiabank 25 Soles, bij de Interbank 19 Soles en voor het opnemen van 700 Soles bij de BCP bank werd 25 Soles berekend. Bij sommige ATM's in de wijken Miraflores en San Isidro betaal je geen additionele fee  dit zie je pas aan het einde van de transactie.

Er bestaat de mogelijkheid om euro's te wisselen voor andere valuta, hiervoor zijn mogelijkheden in en rondom de luchthaven evenals op diverse plaatsen in de grote steden. Houd er altijd rekening mee dat er risico's aan verbonden zijn, denk aan vals geld, een ongunstige wisselkoers of criminelen die zien dat je met een groot geldbedrag op straat loopt.

Voor een actuele wisselkoers kun je kijken op pagina's zoals bijvoorbeeld: www.wisselkoers.nl/calculator