Het klimaat in Peru

Peru heeft een divers geografisch landschap en als je reist door Peru tussen de regio’s kom je diverse microklimaten tegen. Daarom raden we aan om voor je vertrek te bedenken in welke regio’s je ongeveer zult bezoeken zodat je de juiste kleding in je koffer stopt. Mijndroomreis.nl helpt je hier graag bij.

Sommige mensen laten hun reisperiode afhangen van het weer en proberen hier hun reisschema op aan te passen. Anderen zijn afhankelijk van de nationale vakantieperiodes en hebben het te doen met wat het weer brengt op het moment van reizen.

Daarom proberen we “het weer” in Peru op verschillende manieren te benaderen zodat je het vanuit je eigen situatie kunt bekijken en beoordelen.

Algemeen weerbeeld

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn Januari tot en met Maart is de warmste periode aan de kust.
Hooglanden Mei tot en met Oktober is het droge seizoen. November is een maand met wisselend weer. Vaak valt er wat regen aan het einde van de dag.
Amazone December tot Mei zijn de natste periodes, dit biedt voordelen voor het zien van fauna.

Tip! De kustlijn kent het gehele jaar door een zeer hoge UV-index en zelfs bij lagere temperaturen en bewolkt weer bestaat de kans op verbranding.

Let op! Mijndroomreis.nl probeert een zo goed mogelijk advies te geven maar het weer is en blijft onvoorspelbaar.

Daarnaast kent Peru het ‘el Niño fenomeen, een weerfront dat iedere ca. 4 jaar terug en zorgt voor extreme weerbeelden.

Weerbeeld per maand

Januari

In deze maand zal je in Peru warm weer, maar tevens ook nat weer vinden.

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn Het is zonnig, warm en droog en met een temperatuur van gemiddeld 26ᵒC is het heerlijk vertoeven. s ’avonds blijft het vaak klam en koelt het niet af onder de 19ᵒC. Zeker in het noorden, dichter bij de evenaar, is de temperatuur hoger.
Hooglanden Ondanks dat de hooglanden in januari, voornamelijk erg nat zijn, is dit een mooie periode om deze regio te bezoeken. De temperaturen kunnen overdag oplopen tot 19ᵒC en in de avond dalen tot rond de 7ᵒC.
Amazone Het bezoeken van het Amazonegebied in deze maand biedt voor- en nadelen. Door de overvloedige regenval in de hooglanden is de waterstand in het Amazonegebied hoger en dit biedt de kans om meer ontoegankelijke plaatsen te bezoeken. Het nadeel is dat er meer muggen zijn dan in andere maanden.

Februari

In deze maand zul je in Peru soortgelijk weer als in januari. Warm weer, maar tevens ook nat weer.

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn Het is zonnig, warm en droog de temperatuur kan oplopen tot 30ᵒC. Het ideale weer om een strand te bezoeken. In Lima zelf zul je niet de beste stranden vinden, hoe noordelijker je reist, hoe mooier de stranden. S ’avonds blijft het vaak warm en koelt het net af onder de 23ᵒC.
Hooglanden In Februari zijn de hooglanden voornamelijk erg nat en toch is het een mooie periode om deze regio te bezoeken. In deze maand kan de befaamde Inca-Trail niet worden gelopen i.v.m. onderhoud en schoonmaakacties, de Machu Picchu kan uiteraard wel worden bezocht. De temperaturen kunnen overdag oplopen tot 19ᵒC en in de avond dalen tot rond de 7ᵒC.
Amazone Net als in januari is deze dit een natte periode met een hoge waterstand. Temperaturen schommelen rond de 30ᵒC. De hoge waterstand in het Amazonegebied biedt de kans om meer ontoegankelijke plaatsen te bezoeken. Het nadeel is dat er meer muggen zijn dan in andere maanden.

Maart

Het weer in deze maand is soortgelijk aan januari en februari, maar minder intens.

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn In het noorden is het zonnig en met gemiddeld 26ᵒC prima strandweer. Zuidelijker is het iets koeler, maar altijd nog een aangename temperatuur. Er valt geen tot weinig regen.
Hooglanden Deze maand wordt gezien als de laatste natte maand met afwisselend regenbuien en nevel. Toch is het een magische periode en met temperaturen tussen de 8ᵒC en 18ᵒC is het prima vertoeven.
Amazone Dit is mogelijk de minst gunstige periode om het regenwoud te bezoeken. Het is de natste maand van het jaar, de meeste regenbuien vallen in de middag en aan het einde van de dag. Met temperaturen die kunnen oplopen tot 31ᵒC is het klam weer.

April

Deze maand heeft neutraal weer waar veel mensen zich prima in zullen voelen.

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn In de noordelijke plaatsen is de temperatuur rond de 24ᵒC en zuidelijker zijn de temperaturen rond de 18ᵒC. Je kunt dit vergelijken met lenteweer en zo voelt het ook. In de regio rondom de hoofdstad Lima en verder zuidelijk lopen de temperaturen minder hoog op.
Hooglanden De periode van droogte is eindelijk aangebroken. Er zal regen vallen, maar dit valt reuze mee in vergelijk met voorgaande maanden. De natuur zal opbloeien en de temperaturen schommelen tussen de 5ᵒC en 19ᵒC, deze zijn sterk afhankelijk van het dagdeel en de hoogte. Voor veel toeristen is dit de beste maand om de hooglanden te bezoeken.
Amazone Zoals iedere maand is ook April een natte maand, regen valt voornamelijk tegen het einde van de middag. Temperaturen schommelen rond de 31ᵒC en s’nachts kan het afkoelen tot rond de 23ᵒC. Een prima maand voor een bezoek aan de Amazone.

Mei

Het weer heeft voor een ieder wat wils, temperaturen zijn dragelijk, waar je ook bent.

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn De temperaturen in het noorden schommelen rond de 22ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen zijn duidelijk koeler, rond de 18 - 20ᵒC. Langs de kust vormt zich vaker mist en iets koelere lucht. Regen zal ook nu in Lima niet vallen.
Hooglanden Een geweldige periode om de hooglanden te bezoeken. Er is meer zonneschijn en meer droog weer. Het kan s’nachts afkoelen tot 3ᵒC en overdag heerlijk opwarmen tot 19ᵒC. Nog steeds hangt de temperatuur sterk af van het dagdeel en de hoogte.
Amazone Het noorden van de Amazone blijft hetzelfde weerbeeld tonen, regen valt voornamelijk tegen het einde van de middag. Temperaturen schommelen rond de 31ᵒC en s’nachts kan het afkoelen tot rond de 22ᵒC. Het zuidelijke deel van de Amazone is droger dan voorgaande maanden. Een prima maand voor een bezoek aan de Amazone.

Juni

Het weer heeft voor een ieder wat wils, temperaturen zijn dragelijk, waar je ook bent.

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn De noordelijke kustlijn is zonnig en temperaturen zijn mild, rond de 20ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen krijgen een koelere windstroom wat ook mistvorming met zich mee draagt. Hier zijn temperaturen van rond de 16 - 18ᵒC. Regen valt praktisch nooit.
Hooglanden Een mooie droge maand met zonneschijn en temperaturen rond de 18ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 0ᵒC. Er is meer zonneschijn en meer droog weer. Het kan s’nachts afkoelen tot 3ᵒC en overdag heerlijk opwarmen tot 19ᵒC. Nog steeds hangt de temperatuur sterk af van het dagdeel en de hoogte.
Amazone Het noorden van de Amazone lijkt op de maand mei, aan regen zal je bijna nooit ontkomen, dit hoort nou eenmaal bij de Amazone. Temperaturen schommelen rond de 31ᵒC en s’nachts kan het afkoelen tot rond de 22ᵒC. Het zuidelijke deel van de Amazone is droger dan voorgaande maanden, Hier kan het in de nacht afkoelen tot 19ᵒC. Een prima maand voor een bezoek aan de Amazone.

Juli

In juli is het winter in Peru en daarmee een van de droogste maanden van het jaar.

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn Het is mild en droog weer met in het noorden meer zon en temperaturen van rond de 20ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen hebben een koelere windstroom wat ook mistvorming met zich mee draagt. Hier zijn temperaturen van rond de 15 - 19ᵒC.
Hooglanden Evenals juni, is juli een mooie droge maand met zonneschijn en temperaturen rond de 18ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 0ᵒC. Er valt nauwelijks regen, afhankelijk van de hoogte waar je je bevindt.
Amazone Juli is een topmaand voor het bezoeken van de Amazone. Hoewel er in het regenwoud altijd regen valt, is het aantal millimeter neerslag deze maand relatief weinig, zeker in het zuidelijke deel van de Amazone. De kans op heldere hemels is aanwezig. Evenals juni, is juli een mooie droge maand met zonneschijn en temperaturen rond de 18ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 0ᵒC. Er valt nauwelijks regen, afhankelijk van de hoogte waar je je bevindt.

Augustus

Het is hartje winter en een vrij droge maand in vrijwel heel Peru.

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn Het is mild en droog weer met in het noorden meer zon en temperaturen van rond de 21ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen hebben een koelere windstroom wat ook mistvorming met zich mee draagt. Het kan af en toe echt fris aanvoelen. Hier zijn temperaturen van rond de 15 - 18ᵒC.
Hooglanden Evenals juli is augustus een mooie droge maand met zonneschijn, blauwe lucht en temperaturen rond de 20ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 1ᵒC. Er valt nauwelijks regen, afhankelijk van de hoogte waar je je bevindt.
Amazone Hoewel er in het regenwoud altijd regen valt, is het aantal millimeter neerslag deze maand relatief weinig, zeker in het zuidelijke deel van de Amazone. De kans op heldere hemels is aanwezig. Temperaturen schommelen rond de 31ᵒC en s ’nachts kan het afkoelen tot rond de 22ᵒC.

September

Dit is de maand van de omslag In bijna alle gebieden, het begin van de lente.

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn Het is droog en mild weer. In het noorden is het zonnig en temperaturen van rond de 21ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen hebben een koelere windstroom wat ook mistvorming met zich mee draagt. Het kan af en toe echt fris aanvoelen. Hier zijn temperaturen van rond de 16 - 19ᵒC.
Hooglanden September begint meestal als mooie droge maand met zonneschijn, blauwe lucht en temperaturen rond de 20ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 4ᵒC. Gedurende de maand komt er steeds meer bewolking en kan er neerslag vallen.
Amazone De maand begint relatief droog en wordt gezien als de ideale maand om dit gebied te bezoeken. Gedurende de maand komt er steeds meer neerslag. Temperaturen schommelen rond de 31ᵒC en s ’nachts kan het afkoelen tot rond de 22ᵒC.

Oktober

Het is lente in Peru, dit betekend dat in sommige regio’s de kans op neerslag toeneemt.

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn Het is droog en mild weer. In het noorden is het zonnig en temperaturen van rond de 21ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen hebben een koelere windstroom wat ook mistvorming met zich mee draagt. Het kan af en toe echt fris aanvoelen. Hier zijn temperaturen van rond de 16 - 20ᵒC.
Hooglanden Toenemende kans op bewolking en regen en temperaturen rond de 20ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 5ᵒC. Gedurende de maand komt er steeds meer bewolking en kan er neerslag vallen.
Amazone Gedurende de maand komt er steeds meer bewolking en neemt de kans op neerslag toe. Temperaturen schommelen rond de 31ᵒC en s ’nachts kan het afkoelen tot rond de 23ᵒC.

November

Deze maand biedt geweldige kansen om de rijke flora en fauna te bewonderen.

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn Het weer wordt steeds aangenamer, het is warm en zonnig. Rondom Lima neemt de temperatuur toe en wordt aangenaam rond de 22ᵒC .Het kan in de avond afkoelen tot 16ᵒC. In de noordelijkere regio’s wordt het warmer.
Hooglanden Het weer is vrij aangenaam, wel is er toenemende kans op bewolking en regen en temperaturen rond de 21ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 6ᵒC.
Amazone De kans op neerslag neemt toe, maar eerlijk is eerlijk, het heet niet voor niet een ‘regenwoud’. Temperaturen schommelen rond de 32ᵒC en s ’nachts kan het afkoelen tot rond de 23ᵒC.

December

Het begin van de zomer, dit betekend warmere temperaturen en in het noorden strandweer.

Klimaatzone Weerbeeld
Kustlijn In het noorden is het warm en zonnig, echt strandweer. Rondom Lima neemt de temperatuur toe en wordt aangenaam rond de 25ᵒC .In de avond koelt het niet af onder de 19ᵒC.
Hooglanden Het weer schommelt. De natuur is mooi en groen. de kans op bewolking en regen neemt toe. De temperaturen schommelen rond de 17ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 7ᵒC.
Amazone Het is een vrij bewolkte periode en er zal iedere dag wel wat regen vallen. Het is een mooie periode voor flora en fauna, er is veel te zien en veel bloemen bloeien. Temperaturen schommelen rond de 32ᵒC en s ’nachts kan het afkoelen tot rond de 23ᵒC.