Reismogelijkheden

Peru is een groot uitgestrekt land en om diverse bezienswaardigheden te bezoeken zal er dus een grote oppervlakte overbrugt moeten worden. De belangrijkste weg en tevens verkeersader is de “Panamericana”, of wel de Pan-American Highway. Al heeft Peru rond de 75.000 km aan wegen, slechts een klein deel hiervan is geasfalteerd. Er zijn verschillende manieren om door Peru te reizen. Er moet tijdens het reizen een afweging gemaakt worden tussen reistijd, reiskosten en reiservaring. Vliegen is beduidend duurder dan reizen per bus, maar het bespaard je veel reistijd.. Mijndroomreis.nl helpt je graag bij het opstellen en organiseren van een efficiënte reis binnen je budget. Hierbij zal geen interessante bezienswaardigheid worden overgeslagen.

De afgelopen jaren heeft Peru enorm veel tijd en effort gestoken in het verbeteren van de infrastructuur en dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Vooral in de hoofdstad Lima is, zoals op de foto's te zien is, men de afgelopen jaren gewerkt aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en de doorstroom van het verkeer. Desalniettemin zijn er nog altijd veel en lange files in de hoofdstad. Door te reizen met de Metropolitano of via de Tolweg "Via Expresa" kun je tijd besparen.

Hieronder lees je meer over de verschillende manieren van reizen binnen Peru.

Vliegtuig

Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die vluchten verzorgen binnen Peru.  Omdat er veel bergen zijn in Peru. is het bereiken van sommige bestemmingen moeilijk en tijdrovend. Door te reizen per vliegtuig bespaar je vaak veel tijd. Het reizen per vliegtuig is wel meestal wel kostbaarder dan het reizen met bijvoorbeeld de bus, daarnaast heeft niet iedere bestemming een dagelijkse vertrek / aankomst. Daarnaast gaan veel vluchten via de hoofdstad Lima en volgt daar een overstap.

Mijndroomreis.nl heeft veel ervaring met vliegen in Peru en kan helpen bij het vinden van de juiste vlucht die het beste aansluit op jouw reisprogramma.

Wist je dat er ook gevlogen kan worden boven de Nazca lijnen? Bekijk het reisplan "Klassiek Peru" om te zien wat er allemaal vanuit de lucht gezien kan worden.

Bus

Peru kent vele busmaatschappijen die allemaal een ander deel van Peru overbruggen. Er zijn verschillende bussen in verschillende prijscategorieën. Veel toeristen maken gebruik van nachtbussen om zo de lange reistijden al slapend te overbruggen en zo kostbare dagen te sparen. In de regel betaal je daadwerkelijk voor de ruimte en luxe die je krijgt.

De Peruaanse wegen en busmaatschappijen staan niet altijd bekend als de beste en meest veilige. Mijndroomreis.nl weet welke maatschappijen strengere regels handteren, zoals bijvoorbeeld GPS tracking, en we helpen je graag bij het plannen en kiezen van de juiste busmaatschappij.

Daarnaast zijn er een aantal gouden regels die je moet onthouden voordat je in een lange afstand bus stapt, we helpen je graag goed voorbereid en met een veilig gevoel op reis te gaan.

Metropolitano

Deze snelbus is momenteel alleen te vinden in de hoofdstad Lima. Omdat het aantal reizigers en vervoersmiddelen in de hoofdstad de afgelopen jaren explosief is gegroeid werd in 2006 begonnen aan een drastische maatregel. Door de gehele stad werd in totaal 33 kilometer bestaande autoweg opgeofferd en afgezonderd van het normale verkeer. Aan deze weg werden totaal 38 haltes gemaakt. De bussen reizen zeer frequent. De haltes van de Metropolitano zijn alleen toegankelijk als je in het bezit bent van een buskaartje, welke gekocht kan worden in automaten. Desalniettemin zal je ook hier, net als in ieder deel van de wereld, op moeten passen op zakkenrollers.

Omdat tijdens vakantie tijd erg kostbaar is, kan een reis per Metropolitano een uitkomst bieden. Voor iets hogere reiskosten krijg je toegang tot deze metropolitano en bespaar je veel reistijd.

Trein

Reizen per trein is niet bepaald snel en ook niet goedkoop, maar de ervaring en de uitzichten zijn onbetaalbaar! Peru heeft slechts drie treinroutes en de treinen rijden niet op alle dagen..

Een treinroute loopt tussen Cusco via Ollantaytambo naar Aguas Calientes. Vanaf hier kan de Machu Picchu bezocht worden. Dit is overigens de enigste weg naar de Machu Picchu, er is geen mogelijkheid per bus, auto of vliegtuig af te reizen. Mede hierdoor zijn de treinen bijna zonder uitzondering reeds lang van tevoren uitverkocht. Helaas is er dus een noodzaak dit deel van je reis vooraf te plannen en Mijndroomreis.nl kan je hierbij helpen evenals het regelen van je treinticket.

De tweede treinroute loopt tussen Cusco en Puno (Titicacameer) en staat bekend als de hoogste treinreis ter wereld. Onderweg is een stop bij de ruines van Raqchi, echt de moeite waard.

De derde treinroute loopt tussen Puno en Arequipa. Het schema hiervoor is nog zeer beperkt.

Zoals je kunt lezen, nog niet veel opties, een treinreis door Peru is echter een geweldige onvergetelijke situatie.

Boot

Naast dat er vele mogelijkheden zijn voor vrijetijdsbesteding op het water (denk aan raften en kanoën) zijn er ook diverse interessante toeristenvaarten. In het Amazonegebied kun je meerdere vaarten maken, van kleine bootjes tot grote cruises. Voor de kust bij Lima en o.a. Ica zijn toeristenboten waarmee veel interessante dieren gespot kunnen worden, denk hierbij aan pinguïns, dolfijnsoorten, zeeleeuwen en walvissen.

Tevens heeft Peru het hoogst bevaarbare meer ter wereld, het Titicacameer, hier kun je vanaf Puno met toeristenboten de drijvende eilanden bezoeken en meevaren op een boot gemaakt van riet.

Ook op diverse meren in Peru kan een klein boottochtje worden ondernomen, met de onvergetelijke wonderschone uitzichten is dit zeker een aanrader.

Te voet

Er zijn vele zeer interessante wandelingen die gemaakt kunnen worden in Peru en voor sommige zul je een getraind wandelaar moeten zijn. De bekendste wandelroute is zonder meer de “Inca-trail”. De klassieke wandeling duurt 4 of 5 dagen maar er bestaat ook de mogelijkheid om een tweedaagse wandeling te maken. Omdat dagelijks maar 500 mensen over de Inca trail mogen lopen, waarvan 300 mensen deel uitmaken van het team van gidsen en begeleiders, zijn de 200 beschikbare plaatsen altijd enorm snel volgeboekt. Denk hierbij aan wachttijden van een jaar of langer. In Februari kun je geen wandeling maken omdat de route dan word schoongemaakt. Mijndroomreis.nl kan je helpen bij het vinden van jouw wandeling en het vinden van jouw startticket.

Er zijn nog meer zeer noemenswaardige wandelingen in Peru waaronder prachtige wandelingen in het Amazonegebied en in veel regio’s in de Sierra. Mijndroomreis.nl helpt je graag bij het vinden van een wandeling die aansluit op jouw interesse en aansluit op jouw individuele reisplan.

Taxi

Taxi: Overal waar je in Peru komt zul je taxi’s vinden, het is een veel gebruikt vervoersmiddel omdat veel Peruanen niet over een eigen auto beschikken. Door het grote aantal taxi’s zie je soms door de bomen het bos niet meer. Zo zijn er veel mensen die, na hun vaste baan, in de avond de straat op gaan met een bordje ‘taxi’ achter de ruit om op die manier iets bij te verdienen. In de regel zijn bijna alle geregistreerde taxi’s wit, geel of zwart van kleur. Stap alleen in een taxi wanneer A. Het kentekenplaatnummer op de zijkant van de autodeur staat geschreven, B. er in het glas van de auto het kentekenplaatnummer staat aangegeven en C. aan de achteruitkijkspiegel of op het dashboard de licentie van de chauffeur in het zicht hangt of ligt. Er zijn weinig taxi’s met meter te vinden in Peru. Het is gebruikelijk om, alvorens je instapt, je bestemming noemt. Daarop zal de chauffeur aangeven hoeveel Soles de rit kost. Daarop wijs je de rit af, of stap je in en ga je akkoord.

Hoe kom je als toerist te weten dat je niet belazerd wordt? Wat kost zo’n ritje nou eigenlijk? Voor Europese begrippen is een rit vaak spotgoedkoop en ben je in Nederland al meer kwijt aan het instaptarief dan dat je in Peru voor het doorkruisen van de stad Lima betaald. Ritjes van het hotel in een toeristenwijk naar het oude centrum van Lima kosten slechts een paar euro. Informeer voor de actuele realistische prijs altijd bij uw hotel .

Omdat het verkeer in de hoofdstad, zonder uitzondering, druk is, zul je rekening moeten houden met langere reistijden dan in reisgidsen staat aangegeven. Afhankelijk van de locatie van je hotel in de stad Lima en de bezienswaardigheid die je wilt bezoeken, kun je ervoor kiezen bij de chauffeur aan te geven via de tolweg te rijden. De Via Expresa Linea Amarilla is 9 kilometer lang en loopt ongeveer 2 kilometer onder de rivier “Rio Rimac” door. De weg is sinds 2018 beschikbaar.

In sommige steden, wijken of dorpen is er minder taxiverkeer per auto, maar maakt met gebruik van zogeheten "mototaxi". Ze zijn lawaaieriger, maar vaak ook goedkoper en gezien het drukke verkeer niet perse langzamer dan een auto-taxi.

Mijndroomreis.nl helpt je graag aan meer tips en adviezen over het veilig en kostengunstig reizen in Peru.

Toeristenvervoer

Toeristenvervoer: Bij excursies wordt bijna altijd gebruik gemaakt van kleine busjes, afgemeten op het aantal deelnemers. Je zult in Peru bussen en auto’s zien in alle soorten en maten. Afhankelijk van de reisperiode kun je bij het zoeken naar de juiste excursie je voorkeur uitspreken voor vervoer met Airco of luxere stoelen. Als alternatief voor lange afstandsbussen kan er ook gekozen worden voor een privé charter, deze zijn vaak wel een stuk duurder.

Mijndroomreis.nl helpt je graag bij het zoeken van het juiste vervoer.

Neem contact met ons op.