Trujillo

Trujillo is, na Lima en Arequipa, de derde grote stad van Peru, wordt beschouwd als de culturele hoofdstad van Peru. Conquistador Francisco Pizarro stichtte de stad in 1534 en vernoemde hem naar zijn Spaanse geboorteplaats.

Er zijn veel belangrijke culturele uitingen van betekenis en enkele zijn ook Unesco geregistreerd. De locale dans is de Marinera, een fascinerende dans met veel expressie en een lust voor het oog. Ook wordt er gedanst met een speciaal paardenras dat alleen in deze regio voorkomt, zie hieronder meer informatie onder Caballos Peruanos de Paso.

In het nabijgelegen havendorp Huanchaco worden al eeuwen handgemaakte rieten bootjes gebruikt. Tenslotte heeft Noord Peru een rijke keuken vol gastronomische hoogtepunten.

Trujillo word ook wel de “Ciudad de la eterna primavera” genoemd, dit betekend de stad van de eeuwige lente.

De stad is gelegen in een gebied met een mild klimaat en vanwege de Humboldtstroom (windstroom) heeft het een vrij constante temperatuur tussen de 15 graden in de winter en 30 graden in de zomer.

Lees meer

Het centrale middelpunt van de stad is de Plaza de Armas, het centrale plein waaraan de kathedraal daterend uit 1666 en enkele mooie koloniale huizen zijn gebouwd. Centraal op het plein staat het vrijheidsmonument, Trujillo is “de eerste onafhankelijke stad van Peru”, hier werd in 1820 de onafhankelijkheid van Spanje ondertekend.

Trujillo is een centraal punt vanuitwaar de vele  en tempels en musea in de stad en in de omgeving worden bezocht. In het centrum is Casa Calonge te bezoeken, dit is het huis waarin Simon Bolivar verbleef. Verder zijn de Casa Ganoza en Casa de la emancipación een bezoek waard.

Er zijn vele zeer mooie en belangrijke archeologische bezienswaardigheden te bezoeken vanaf de stad, deze liggen allemaal op slechts enkele kilometer afstand, in de Moche vallei. De belangrijkste bezienswaardigheden vindt je hieronder.

Je kunt ook rustig aan het strand zitten en dineren bij een bezoek aan de nabijgelegen kustplaats Huanchaco.

Op de kaart staan de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden in en rondom Trujillo aangegeven.

Ook staan enkele door ons aanbevolen hotels in de omgeving aangegeven.

Heb jij een goede tip voor een hotel en/of bezienswaardigheid? Reageer dan onderaan deze pagina en wij zullen  kijken of we deze kunnen toevoegen aan de lijst.

Trujillo is een geweldig startpunt om een heleboel mooie historische bouwwerken en musea te bezoeken.

Wil je weten welke bezienswaardigheden mijndroomreis.nl aanraad? Klik dan op de hieronder benoemde bezienswaardigheden en lees meer.

Huaca del Sol

Deze tempel, gebouwd uit miljoenen adobe stenen, was ooit veel groter dan hij heden ten dagen is, ruim een derde van de tempel is namelijk in de loop der tijd weggespoeld. De Spaanse conquistadores hebben hier mede schuld aan, zij waren het die een nabijgelegen rivier hadden omgeleid om de schatten die ze gestolen hadden makkelijk naar de kust te kunnen vervoeren. Ondanks de geleden schade is deze tempel met 8 verdiepingen, verbonden door steile trappen en met een hoogte van 45 meter, nog steeds s’werelds grootste adobe tempel. Men vermoed dat deze tempel meerdere functies had, naast een koninklijk onderkomen en militaire standplaats zou het ook een administratie functie hebben binnen het Moche rijk.

Huaca de la Luna

Deze tempel is kleiner dan Huaca del Sol en het bestaat uit drie delen.

Het noordelijke deel, dat helaas grotendeels vernield is bij plunderingen, en het beter bewaard gebleven oostelijke en centrale deel.

Als je bedenkt dat de bouw van deze tempel zo’n 2000 jaar geleden werd begonnen, is het verbazingwekkend het keramiek en dat de friezen op de muren alle plunderingen en extreme weersomstandigheden hebben doorstaan. De kleuren zijn op sommige plekken nog schitterend bewaard gebleven. De kunst die gevonden is verteld veel over de Moche en hoe zij leefden. Vooral de god Ayapec komt herhaaldelijk terug in de tempel, te herkennen aan een boze blik, grommend en zijn tanden goed zichtbaar. Het volk was goedgelovig en bang voor de goden. Deze tempel word gezien als het ceremonieel en religieus centrum van de Moche.

In het oostelijke deel tonen illustraties op de muur hoe de religieuze rituelen werden uitgevoerd. Hier werden mensen geofferd aan de goden door ze een dodelijke klap op het hoofd te geven om ze vervolgens van een platform af te gooien. Archeologen hebben op deze plek meerdere lichamen gevonden, de hoofdwonden waren duidelijk kin de schedels te herkennen.

Het centrale deel van de tempel herbergt een begraafplaats voor de elite, zij werden te midden van schatten begraven.

El Brujo (Huaca de la Cao)

El Brujo, gelegen in Magdalena de Cao, wordt gezien als één van de meest waardevolle vindplaatsen aan de Noord Peruaanse kustlijn. De oudste vondsten dateren van ruim 3000 voor christus en ondanks de extreme weersomstandigheden, is gelukkig veel bewaard gebleven.

 

Wat dit 30 meter hoge adobetempelcomplex zijn bekendheid heeft gegeven zijn de goed bewaarde friezen van ‘El Brujo’. Daarnaast is in dit complex in 2006 het graf van ‘Dama de Cao’ gevonden, de eerste vrouwelijke mummie van een krijgersaristocratie, gekleed in strijdkleding. Haar mooi getatoeëerde lichaam is in het nabijgelegen museum te bewonderen, evenals vele schatten die in haar graf gevonden zijn. Er zijn veel sieraden van zilver, koper en goud te zien evenals interessant aardewerk.

Chan Chan

Het Chan Chan (Zon Zon) complex staat op de Unesco werelderfgoed lijst. Het is gelegen in de Moche valley en na het uiteenvallen van de Moche was het de hoofdstad van het Chimú-rijk. Het was de grootste stad van het pre-colombiaanse tijdperk. De Chimor leefden van 900 n.C tot 1470 n.C tot ze ten val werd gebracht door het Inca-rijk.

De stad  Chan Chan heeft een oppervlakte van 20 km²  en is gelegen in een bijzonder droog stuk van de Noord Peruaanse kustlijn. In deze stad waren 9 grote paleizen, elk voor een heerser. Na de dood van een heerser veranderde de functie en werd het een mausoleum. Een heerser werd samen met zijn harem, die bestond uit meerdere vrouwen begraven.

Door de droogte in het gebied werd het volk gedwongen om inventief te zijn in het vinden van water en hierdoor ontwikkelde zij zich tot experts op het gebied van irrigatie. Drinkwater werd vanaf de voet van de Andes richting de stad geleid en hiermee werd het mogelijk het droge landschap te bewerken. Er werden onder andere waterreservoirs aangelegd.

De overgebleven ruïnes liggen centraal in het bewaard gebleven centrum van de stad en bestaan uit lage muurtjes van Adobestenen welke mooi versiert zijn met vormen en dieren. Slechts één van de 9 paleizen is goed bewaard gebleven, de overige vielen ten prooi aan de Spaanse conquistador die, op zoek naar waardevolle schatten, veel vernielingen aanbrachten. Dit paleis, onderdeel van het Tschudi complex, bestaat uit zalen, tombes en een groot plein en is een niet te missen bezienswaardigheid.

Op het Chan Chan complex staat een klein maar interessant museum.

Om een goed beeld te krijgen van waarom de ruïnes echt een bezoek waard zijn, is het noodzakelijk de foto’s te bekijken. In het echt ziet het er nog veel indrukwekkender uit.

Huaca del Dragon (Huaca Arco Iris)

Huaca del Dragon is een belangrijk ceremonieel en administratief Chimú adobe monument. De friezen en muurschilderingen dateren uit de 12e eeuw en tonen menselijke figuren en rituelen, draken (Dragon) en een regenboog (Arco Iris).

De tempel lag tot de zestiger jaren bedolven onder een laag zand, hierdoor werd de tempel niet eerder gevonden en geplunderd en is hij goed bewaard gebleven. Deze tempel werd vroeger goed onderhouden en de figuren werden tijdens rituelen regelmatig geschilderd. Doordat de tempel opgegraven is heeft het el niño fenomeen echter zijn impact gehad op de tempel en zijn de originele kleuren vervaagd.

Het complex heeft een oppervlakte van zo’n 3000 m², hierin staat de twee etage hoge tempel, omgeven door 2 meter dikke verdedigingsmuren. De muren zijn versierd met friezen en vooral de draken zijn een terugkomend thema. In de tempel zijn resten van baby’s gevonden, archeologen vermoeden dat deze geofferd zijn als onderdeel van een vruchtbaarheidsritueel. Dit vermoeden wordt versterkt door de afbeelding van een regenboog die in de tempel staat afgebeeld, ook wel het symbool van nieuw leven.

In de galerij staan enkele impressies van de bovenstaande bezienswaardigheden.

Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in en rondom Trujillo. We kunnen je ook hierover graag informeren en helpen je graag op weg.

Caballos Peruanos de Paso

Een groot cultureel evenement (en officieel nationaal erfgoed) in Noord Peru en speciaal in de stad Trujillo is Marinera. Deze uitbundige liefdesdans komt voort uit traditioneel Spaanse en Afrikaanse dans en heeft zich gevormd tot een lust voor het oog voor jong en oud.

Kleding is een belangrijk onderdeel van de dans en uitstraling. Heren dragen formele kleding, nette schoenen, broek, overhemd en de belangrijkste onderdelen zijn een doek en hoed. Vrouwen dragen een jurk of rok met shirt.

Onderdeel van de traditie is de dans met het paard, “el caballo Peruano de paso” dit spektakel kun je het beste zien in één van de hacienda’s in Trujillo.

De mannelijke ruiter voert een dans uit op zijn paard, samen met zijn vrouwelijke danspartner te voet.

Lees meer

Het speciale paardenras dat hiervoor gebruikt wordt is getraind om speciale dans passen uit te voeren, het ziet er enorm elegant uit. Enkel dit paardenras in combinatie met een getraind ruiter kan deze dans uitvoeren. Dit ras is gefokt vanuit de Spaanse paarden die in de tijd van de conquistadores voor het eerst het Zuid-Amerikaanse continent betraden. In de opvolgende eeuwen zijn de paarden doorgefokt en voornamelijk wendbaarder geworden, iets dat de danspaarden ten goede komt.

Het bezoeken van een show is echt een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Grootste Mozaik muur van Zuid-Amerika

De artistieke muurversieringen van de Nationale Universiteit van Trujillo, tonen de lange en rijke geschiedenis van de regio.

Deze mozaik heeft een oppervlakte van 3000 m2 en is opgebouwd uit deeltjes van 1 x 1 cm.

Na een voorbereiding van ongeveer 2 jaar werd op 18 februari 1994, onder leiding van Carlos del Mar, begonnen met het tot stand brengen van de mozaik van artiest Rafael Hastings. 

Deze Mozaikmuur wordt gezien als het grootste en mooiste mozaik van het Zuid-Amerikaanse continent.

Het is een lust voor het oog en zeker een aanrader om het resultaat van dichtbij te bewonderen.

Op onze website vindt je enkele van de vele mozaikafbeeldingen ter impressie.

Noord Peru is een regio die door veel toeristen, danwel door gebrek aan tijd, overgeslagen wordt. Mijndroomreis.nl laat je graag kennismaken met deze prachtige regio en alles wat het te bieden heeft. 

Klik op de 'Moche route' en lees meer over de oude beschavingen van deze regio, hun gebruiken en wat zij hebben achtergelaten en wat nu door ons nog bewonderd kan worden.

 

HOTELS

1. Caballito de Totora - Huanchaco

Zwembad - Gratis WiFi - Restaurant & Bar

Net buiten Trujillo ligt Huanchaco. In dit idylische kustplaatsje kan je vanuit je hotel genieten van de golven en de surfers. Dit hotel biedt je een mooi, schoon en rustig onderkomen met de mogelijkheid tot ontspanning en een duik in het zwembad.

Av. La Ribera Nº 348 - Huanchaco - Trujillo - Perú

2. Costa del Sol Trujillo Centro

Zwembad - Gratis WiFi - Restaurant & Bar

In het hart van Trujillo, aan de Plaza Mayor, ligt dit prachtige hotel. Het gebouw zelf is al een lust voor het oog, de voorzieningen zijn ook goed. Dit hotel biedt je een mooi, schoon en centraal gelegen onderkomen.  Het is natuurlijk ook prettig dat je een duik kan nemen in het zwembad.

 

 

 PeruJirón Independencia 485, Trujillo - Perú

3. Tierra Viva - Trujillo Centro

Gratis WiFi - Restaurant & Bar

In het centrum van Trujillo, op loopafstand van de Plaza Mayor, ligt dit nette hotel. Dit hotel biedt je een mooie, schone en gezellig onderkomen. Er wordt duidelijk extra aandacht besteed aan hygiëne en klantvriendelijkheid.

Santo Toribio de Mogrovejo &, San Martín de Porres 204, Trujillo 13008, Peru

ETEN IN TRUJILLO

Er zijn weinig landen ter wereld waar de keuken zo rijk en divers is als in Peru. Toch krijgen niet alle toeristen dit mee. Reden hiervoor kan zijn dat je bijvoorbeeld liever iets besteld wat bekend of vertrouwd klinkt. Niet doen! Op mijndroomreis.nl zie je een rijke verzameling van gerechten die wij hebben mogen nuttigen en die stuk voor stuk een aanrader zijn.

 

Ceviche

Het allerbekendste gerecht van Peru is zonder twijfel Ceviche. Dit gerecht is inmiddels wereldwijd bekend en geroemd en wordt steeds vaker aan de kaart van de betere restaurants toegevoegd. Voor de Peruanen is dit gerecht cultureel erfgoed. Traditionele Ceviche bestaat uit klein gesneden stukjes witvis (zee) welke in limoensap gelegd worden en daardoor garen. Overige ingrediënten zijn ui, aji-no-moto (Aziatisch zout), koriander, gember en pepers. Gepofte maïs kan naar smaak toegevoegd worden. De garnituur verschilt per stad en zelfs restaurant en kan aardappel, zoete aardappel en/of maïs zijn. In iedere kuststad, zoals Lima, Trujillo, Chiclayo etc. is dit gerecht vers en een aanrader, ook voor niet visliefhebbers! Er zijn ook Ceviche-varianten te vinden met andere zeedieren.

Overige gerechten

Er zijn nog veel meer gerechten die je vooral in de kuststreken zult vinden. Teveel om allemaal uit te lichten, heeft u echter interesse in meer informatie? Neem contact met ons op. Alle niet uitgelichte gerechten vindt je in de fotogalerij.

VERVOER IN TRUJILLO

Mijndroomreis.nl probeert een zo actueel en realistisch mogelijk beeld te scheppen van de vervoersmogelijkheden en prijzen. Deze kunnen echter in werkelijkheid afwijken.

 

Auto

In Peru zal je weinig toeristen zien die met een eigen huurauto op pad gaan. De voornaamste reden hiervoor is veiligheid. Rondom Trujillo kan het huren van een auto echter handig zin. Enkele bedrijven die auto's verhuren zijn: Kayak en car-rentals.com.

 

Taxi

In Trujillo zijn Taxi's, net als overal in het land, in overvloed.

Hierbij een overzicht van taxiprijzen. let op! Dit is een indicatie en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Vergeet niet te onderhandelen, dit hoort erbij.

  • Kleine rit binnen het stadscentrum: S/5.
  • Enkele rit naar Huanchaco: S/15
  • Enkele rit naar Chan Chan: S/15
  • Taxi huren voor een dag: S/100 - S/130

 

Bus

Het reizen per Combi (klein autobussen) kan een avontuur en mooie ervaring zijn. Let hierbij echter wel extra op zakkenrollers.

  • Kleine rit in het centrum kosten ca S/1 - S/2 
  • Een enkele reis van/naar Huanchaco kost ca. S/4.  

 

REIZEN NAAR TRUJILLO

Hieronder een overzicht van de afstanden die ongeveer overbrugt moeten worden om van stad naar stad te reizen.

Bus

Er zijn meerdere busmaatschappijen die reizen aanbieden naar Trujillo. Enkele hiervan zijn: Ormeno, Transmar, Firstclass, Inkaexpress en Peruhop. 

Hieronder een overzicht van de afstanden die ongeveer overbrugt moeten worden om van stad naar stad te reizen.

Vliegtuig

Het is mogelijk met het vliegtuig van / naar luchthaven Inter. Capitán Carlos Martínez de Pinillos te vliegen. (10 km buiten Trujillo)

Enkele luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden zijn: LATAM, Sky Airline Peru en anderen.

Hieronder een overzicht van de gemiddelde reistijd en prijzen. (Enkele reis)

Stad  Afstand Reistijd Prijzen
Arequipa 1470 km via Lima € 35 - 80
Cajamarca 295 km via Lima € 65 - 100
Cusco 1663 km via Lima € 75 - 90
Lima 561 km 1,5 uur € 45 - 65
Tumbes 712 km via Lima € 80 - 100

Er kunnen geen rechten worden ontleent aan de hierboven genoemde bedragen. Check altijd zelf de actuele kosten op de website van de luchtvaartmaatschappij.

KLIMAAT IN TRUJILLO

Mijndroomreis informeert je graag over het klimaat, maar let op! We proberen een zo goed mogelijk advies te geven maar het weer is en blijft onvoorspelbaar. Daarnaast kent Peru het ‘el Niño fenomeen, een weerfront dat iedere ca. 4 jaar terugkomt en zorgt voor extreme weerbeelden.

Maand Weerbeeld Kustlijn
Januari Het is zonnig, warm en droog en met een temperatuur van gemiddeld 26ᵒC is het heerlijk vertoeven. s ’avonds blijft het vaak klam en koelt het niet af onder de 19ᵒC. Zeker in het noorden, dichter bij de evenaar, is de temperatuur hoger.
Februari Het is zonnig, warm en droog de temperatuur kan oplopen tot 30ᵒC. Het ideale weer om een strand te bezoeken. In Lima zelf zul je niet de beste stranden vinden, hoe noordelijker je reist, hoe mooier de stranden. S ’avonds blijft het vaak warm en koelt het net af onder de 23ᵒC.
Maart In het noorden is het zonnig en met gemiddeld 26ᵒC prima strandweer. Zuidelijker is het iets koeler, maar altijd nog een aangename temperatuur. Er valt geen tot weinig regen.
April In de noordelijke plaatsen is de temperatuur rond de 24ᵒC en zuidelijker zijn de temperaturen rond de 18ᵒC. Je kunt dit vergelijken met lenteweer en zo voelt het ook. In de regio rondom de hoofdstad Lima en verder zuidelijk lopen de temperaturen minder hoog op.
Mei De temperaturen in het noorden schommelen rond de 22ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen zijn duidelijk koeler, rond de 18 - 20ᵒC. Langs de kust vormt zich vaker mist en iets koelere lucht. Regen zal ook nu in Lima niet vallen.
Juni De noordelijke kustlijn is zonnig en temperaturen zijn mild, rond de 20ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen krijgen een koelere windstroom wat ook mistvorming met zich mee draagt. Hier zijn temperaturen van rond de 16 - 18ᵒC. Regen valt praktisch nooit.
Juli Het is mild en droog weer met in het noorden meer zon en temperaturen van rond de 20ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen hebben een koelere windstroom wat ook mistvorming met zich mee draagt. Hier zijn temperaturen van rond de 15 - 19ᵒC.
Augustus September Oktober Het is mild en droog weer met in het noorden meer zon en temperaturen van rond de 21ᵒC. Rondom Lima en de meer zuidelijke plaatsen hebben een koelere windstroom wat ook mistvorming met zich mee draagt. Het kan af en toe echt fris aanvoelen. Hier zijn temperaturen van rond de 15 - 20ᵒC.
November Het weer wordt steeds aangenamer, het is warm en zonnig. Rondom Lima neemt de temperatuur toe en wordt aangenaam rond de 22ᵒC .Het kan in de avond afkoelen tot 16ᵒC. In de noordelijkere regio’s wordt het warmer.
December In het noorden is het warm en zonnig, echt strandweer. Rondom Lima neemt de temperatuur toe en wordt aangenaam rond de 25ᵒC .In de avond koelt het niet af onder de 19ᵒC.

Tip! De kustlijn kent het gehele jaar door een zeer hoge UV-index en zelfs bij lagere temperaturen en bewolkt weer bestaat de kans op verbranding.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

REIS DOOR NAAR..