Klassiek Ecuador

Bij Ecuador denken veel mensen direct aan zeer diverse landschappen, aan panfluit muziek en kleding met felle kleuren.

Dit alles zul je bij een klassieke rondreis door Ecuador dan ook gaan zien en ervaren.

Deze route wordt door verreweg de meeste toeristen gevolgd en dat is dan ook niet voor niets. Als je in een gelimiteerd aantal dagen antwoord wilt krijgen op de vraag: "waarom staat Ecuador op mijn lijst van niet te missen reislanden?" dan zal je deze vraag kunnen beantwoorden na terugkeer van deze droomreis.

Je kunt de reis naar wens korter of langer maken, vraag naar de opties.

De uitleg bij de bezienswaardigheden is beknopt, klik op de link om de volledige tekst te lezen.

De Reis

Hoeveel dagen heb je nodig voor het maken van deze klassieke reis? De meeste reisgidsen zullen een reis van ca.. 14 dagen aanbevelen, wij zijn echter een maatwerkspecialist en kunnen de reis precies zo samenstellen zoals jij het wenst. Veel interessante bezienswaardigheden worden normaal gesproken, bij gebrek aan tijd, overgeslagen, wij voegen ze graag aan je reis toe.

Wist je dat! Het heel eenvoudig is om een bezoek aan Ecuador en Peru te combineren? En bij iets meer tijd kan er zelfs een route gemaakt worden die je naast Ecuador en Peru ook het noorden van Chile en het mooiste van Bolivia laten zien! Vraag naar de mogelijkheden

Hierbij een voorbeeld van een standaard klassieke Ecuador reis. Heb je hulp nodig bij het organiseren en/of boeken van je reis of onderdelen ervan en heb je interesse in alle verrassende bezienswaardigheden die je mist bij een standaard reis?

We helpen je graag! Bespaar veel geld en neem nu contact met ons op!

Dag 1  Otavalo

Ons advies is een bij je reis van Amsterdam naar Quito goed te kijken naar het aantal stop-overs. Deze vlucht heeft altijd tenminste 1 overstap in Amerika of Madrid, maar sommige hebben er 2 of zelfs 3. Het is vaak iets duurder, maar is ook verreweg het snelst. 

Mocht je een verlening van je reis overwegen, bijvoorbeeld een paar extra dagen verblijven in de Verenigde Staten dan informeren we je graag over de mogelijkheden.

Bij aankomst op de luchthaven Mariscal Sucre en na het het verzamelen van je bagage zul je bij de uitgang veel taxichauffeurs zien staan, zij zullen proberen zoveel mogelijk geld te verdienen aan het ritje naar je hotel. Welk bedrag je ook betaald, het zal altijd teveel zijn. Mocht je vanuit Nederland al een hotel hebben geboekt, dan kan het zeker lonen via hen een transfer te regelen. mijndroomreis.nl heeft contacten in Quito en kan je helpen bij het regelen van je transfer.

De meeste toeristen reizen na aankomst direct naar de hoofdstad, omdat het vliegveld een eind buiten het centrumis gelegen, adviseren wij om de reis te beginnen in Otavalo. Hier vindt je veel hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden en staat ook te boek als de veiligere stadsdelen. We kennen veel goede hotels in alle prijssegmenten en kunnen helpen bij het vinden van de juiste match.

Dag 2  Otavalo

Otavalo is een rustig dorp ten noorden van Quito en is vooral bekend door zijn textielmarkt. De markt van Otavalo is iedere zaterdag, mijndroomreis.nl houdt hiermee rekening bij het plannen van je reis. Deze markt is uitgespreid door heel Otavalo en in te delen in drie delen.

Plaza de Ponchos, hier worden voornamelijk veel prachtige handgemaakte textielproducten aangeboden zoals poncho's,  sjaals,  kleden etc.

Mercado de Artesania, hier zie je veel handgemaakte producten zoals instrumenten, schilderijen enz.

Mercado de frutos y legumbres, de naam laat zich raden, hier kun je heerlijk vers fruit kopen.

Wat maakt de markt naast de aangeboden producten zo interessant?  De aangeboden producten zijn veelal door locale inwoners gefabriceerd, je ziet er dus enorm veel inheemse inwoners in traditionele kleding.

 

Laguna Cuicocha ligt niet ver buiten Otavalo, een bezoek aan de markt is dus makkelijk te combineren met een bezoek aan kratermeer Cuicocha in de middag. Dit prachtige meer is ontstaan toen een vulkaan na eruptie een grote krater achter liet die volgelopen is met water. Het meer heet een doorsnede van 3 kilometer en je kunt kiezen voor korte of een langere wandeling langs de kraterrand.

Dag 3  Otavalo - Evenaar - Mindo

Vandaag zal Otavalo worden verlaten voor een reis naar de Nevelwouden van de Mindo vallei.

Na een kleine anderhalf uur rijden maken we een tussenstop bij Mitad del Mundo. Dit is één van de diverse monumenten ter ere aan de evenaar die het land doorkruist. Hier kun je middels kleine proefjes het magnetische veld van de evenaar zichtbaar maken. Ook zul je hier veel uitleg zien over de diverse metingen die in de voorbije jaren zijn gedaan om de lijn van de evenaar vast te leggen.

Vanaf hier vervolgen wij onze reis om na nog een kleine anderhalf uur onze bestemming te bereiken, de groene nevelwouden van Mindo.

Dag 4  Mindo - Quito

Vandaag zul je vroeg opstaan om tijdens een vroege wandeling door het nevelwoud zoveel mogelijk van de prachtige flora en fauna te bewonderen. Dit nevelwoud is onderdeel van de Chocó-ecoregio,  dat zich uitstrekt van Oost Panama in het noorden tot het Noord-Oosten van Peru. Mindo is door onderzoekers benoemd als één van de meest bio-diverse nevelwouden ter wereld en tijdens de wandeling zul je dit met je eigen ogen kunnen vaststellen. Je zult een grote hoeveelheid vogels zien en de mooiste wilde orchideeën. 

 In de middag verlaat je Mindo en reis je naar de hoofdstad van Ecuador, Quito.

Dag 5  Quito

Het centrum van Quito is één van de best bewaarde van het Zuid-Amerikaanse continent. De stad werd op 6 december 1534 gesticht door de Spanjaarden. Inmiddels is de stad uitgegroeid tot een 34 km lange stad met een modern stadsdeel en één historisch waardevol stadsdeel en met 2 miljoen inwoners is de stad wat betreft de bevolkingsdichtheid overzichtelijk te noemen.

Vandaag ga je de hoofdstad verkennen en je zult dit op twee manieren doen, van ver af en van dichtbij.

Je begint je dag met een stadswandeling door het historische centrum van de stad. Hierbij mag een bezoek aan het Plaza de la independencia (Plaza Mayor), het San Francisco klooster en de Basilica del Voto mogen zeker niet worden overgeslagen.

De middag is een mooi moment om de op één na hoogste hoofdstad ter wereld vanuit de hoogte te bekijken. De Teleferiqo is een kabelbaan die je naar het hoogste punt aan de rand van de stad brengt en vanaf daar krijg je een prachtige kijk op deze fantastische breed uitgestrekte stad.

Dag 6  Cotopaxi

Aan de rand van Quito staat de actieve vulkaan Cotopaxi. Met zijn hoogte van 5900 meter torent hij boven alles uit en is vanuit de stad dan ook onmiskenbaar.

Deze magnifieke vulkaan is je reisbestemming van vandaag. Hier ga je een mooie wandeling maken, afhankelijk van je conditie (naar eigen inschatting) en van het weer op dat moment kan gekozen worden uit twee wandelroutes.

Route 1. De geoefende wandelaars kunnen vanaf het startpunt, op ca. 4650 meter hoogte, de klim maken naar de top van de vulkaan, op 5900 meter hoogte. Verwacht geen spuwen lava, maar het uitzicht en de ervaring is onvergetelijk.

Route 2. Is het erg bewolkt, ben je een minder geoefende wandelaar of denk je last te krijgen van de hoogte? Dan kun je een prachtige wandeling maken rondom Laguna de Limpiopungo (Latacunga). Deze prachtige lagune ligt op ca. 3800 meter hoogte en is adembenemend.

Er kan gekozen worden voor een terugkeer naar de hoofdstad vanwaar morgen de reis naar Riobamba begint. Ons advies zou zijn om door te reizen richting Riobamba met een overnachting nabij Cotopaxi.

Na deze vroege wandeling wordt de reis vervolgd via de prachtige 'avenida de los volcanes', deze route bestaat uit meer dan 50, deels actieve vulkanen. Door de vruchtbare grond zijn hier meerdere rozenkwekerijen gevestigd, die Ecuador voorzien van het nummer één exportproduct van het land, de roos.

De namiddag is ter vrije besteding, er zijn diverse activiteiten te ondernemen zoals bijvoorbeeld een paardrijtocht. 

Dag 7  Cotopaxi - Riobamba

Vandaag reis je naar de volgende bestemming Riobamba, maar niet voordat je een prachtige stop hebt gemaakt bij het prachtige kratermeer Laguna Quilotoa. De route loopt langs nog meer vulkanen en door groene valleien. Op sommige dagen van de week is er een lokale markt te bezoeken, mijndroomreis.nl kan je hierover vooraf informeren. De eindbestemming is Riobamba.

Dag 8  Riobamba - Alausi

Vandaag staat een bezoek aan de hoogste vulkaan van Ecuador op de planning, Chimborazo (ca. 6300 meter hoog). Grappig feitje: deze vulkaan is vooral bekend omdat je nergens ter wereld dichter bij de zon komt dan vanaf deze berg. Dit heeft te maken met zijn hoogte en ligging nabij de evenaar. Hier maak je kans op het zien van wilde Vicuñas en in een heel zeldzaam geval wilde dieren zoals de Poema. 

De tocht wordt vervolgt naar Colta Canton. Hier staat naar verluid de oudste en eerste katholieke kerk van Ecuador, gebouwd in 1534.

De eindbestemming is Alausi vanwaar je morgen met de trein zult vertrekken voor een rit over de beruchte duivelsneuskam.

Dag 9  Alausi - Cuenca

Vandaag vertrek je heel vroeg vanaf het treinstation voor een treinrit langs de beruchte 'Nariz del Diablo'.

Vroeger zaten de toeristen op het dak van goederentreinen, na enkele dodelijke ongevallen is dit echter verboden en zijn er toeristentreintje aangekocht om de rit mogelijk te blijven maken. Ja, hiermee is een stukje charme van de reis verloren gegaan, maar toch blijft deze rit een ervaring op zich. De reis brengt je langs kliffen, bergkammen en geeft je een inkijkje in de landbouw en de locale boeren die je vanaf de autoweg moeilijk zult kunnen zien. Het belangrijkste onderdeel van de tocht is de zigzag manoeuvre langs de duivelsneusbergkam. Omdat er simpelweg geen ruimte is om met de spoorrails bochten te creëren het dal in, werd bij de aanleg van de rails besloten een serie wissels te plaatsen waardoor de trein al zigzaggend de berg kan afdalen. Een bijzonderheid die je moet kunnen waarderen.

Wees je bewust dat de rit, die ca. 3 uur duurt, je plezier moet brengen om alles wat er te zien valt en niet om van A naar B te komen. Mocht deze rit niet aan jou besteed zijn, dan kunnen we uiteraard een passend alternatief voor je vinden.

Bij terugkeer op het station wordt de reis vervolg naar de grootste en belangrijkste Incaruïne van het land. Ingapirca was eigenlijk gebouwd op een plek die door de lokale cañari ook als ceremoniële locatie werd gebruikt. Na een lange strijd en de uiteindelijke overwinning van de Inca's werd de tempel geconfisqueerd en werd de zonnetempel gebouwd waarvan nu nog een deel te bezoeken is. 

Vanuit hier wordt verder gereisd naar de eindbestemming van vandaag, Cuenca.

Dag 10  Cuenca

De stad Cuenca kent een rijke historie die teruggaat tot ver voor de 15e eeuw. Op deze plek lag voorheen Incastad Tomebamba, tot deze door een burgeroorlog omstreeks 1546 volledig in de as werd gelegd. De Spaanse conquistadores, die kort daarop het gebied bereikte,  besloten op de fundamenten een nieuwe stad te bouwen en zo werd op 11 april 1557 de stad "Santa Ana de los cuatro Rios de Cuenca" gesticht. Je raad het al, door de lange naam word meestal alleen Cuenca genoemd.

Heden ten dage zijn van de Incatijd nog enkel wat delen van de stadsmuren zichtbaar. De koloniale gebouwen, die sinds de stichting de stad vulden maken dat gemis snel ongedaan.

Cuenca is met een geschat aantal van 400.000 - 600.000 inwoners de derde stad van Ecuador en wat mijndroomreis.nl betreft de meest rustige en idilische van de drie. Het koloniale centrum is een rust voor het oog en het is beduidend minder druk dan Quito en Quayaquil.

Cuenca word ook wel 'de stad van de kerken' genoemd  In de stad zijn maar liefst 53 kerken te vinden en er word dan ook vaak vermeld dat er voor iedere week van het jaar een kerk aanwezig is. De mooiste, grootste en meest indrukwekkende zijn allemaal op loopafstand van elkaar te vinden,  binnen een gebied van 3 cuadras.

Mijndroomreis.nl adviseert om in ieder geval een bezoek te brengen  aan: Iglesia San Sebastián, Catedral de la Inmaculada Concepción, la Iglesia de todos los Santos, la Iglesia de San Alfonso, Iglesia de el Sagrario (ook wel oude kerk genoemd)

Naast de prachtige kerken en het historische centrum staat Cuenca bekend om zijn keramieken souvenirs en Panamahoeden die hier gefabriceerd worden.

Cuenca is de ideale plek om eventueel een dag langer te vertoeven als je wat meer tijd hebt of om Spaanse les te volgen in een van de vele taalscholen. We helpen graag bij het vinden van de juiste school die past bij jouw wensen.

Dag 11  Cuenca - Guayaquil

De dag begint met een bezoek aan het nationale park 'Las Cajas'. De naam van het nationale park, 'de dozen' slaat op de meer dan 1000 kleine en grote lagunes die verspreid over het beschermde gebied ondergronds met elkaar verbonden zijn. Veel van deze lagunes zijn enkel na onderzoek en scansnelheid vastgesteld, maar ruim 235 zijn met het mensenoog te zien. In dit gebied zie je onder andere de bijzondere beschermde Polylepisboom. Deze bomen hebben een roestvrije bast en kunstig gevormde takken. Ze groeien enorm langzaam en zijn veelvuldig gekapt omdat het een perfect langzaam brandende houtsoort is. Inmiddels  heeft deze boomsoort beschermde status gekregen. Het is een bijzonder natuurreservaat dat door bezoeker vrijwel alle bezoekers goed gewaardeerd wordt.

Vanaf hier wordt de reis vervolgt, een 4 uur durende rit naar Guayaquil. Wat je zult opvallen is dat er langs deze route enorm veel cacao en vooral bananenkwekkerijen staan, deze omgeving biedt de ideale omstandigheden voor deze gewassen.

Mocht je iets van het centrum van Guayaquil willen bekijken dan is hiervoor de avond het meest ideale moment, ook vanwege het vertrek van morgen.

Dag 12  Guayaquil - Amsterdam

Vandaag is je terugvlucht naar Nederland. Mijndroomreis.nl helpt je graag bij het vinden van de juiste vlucht voor de juiste prijs.

Dag 13 Amsterdam

Dit is het officiële einde van jouw droomreis.  We ontvangen graag je feedback en foto's!

Wil je deze reis maken maar een aantal andere dingen bezoeken of langer/ korter reizen? Of heb je meer reistijd en wil je een reis maken waarbij je ook Colombia en/of Peru bezoekt? Dat kan!

Neem contact met ons op.