Een reis door de tijd

De belangrijkste historische hoogtepunten

Bij Peru denken veel mensen direct aan de Machu Picchu, aan lama's, aan muziek en kleding met felle kleuren.

Dit alles zul je tijdens een rondreis door Peru dan ook gaan zien en ervaren. De meeste reisbureau's bieden een standaard reis aan die je een aantal hoogtepunten uit het zuiden van Peru laten zien, Peru heeft echter zoveel meer te bieden! In het noorden van Peru kun je de oudste ruïnes bezoeken van het gehele Amerikaanse continent.  Als je geïnteresseerd bent in oude beschavingen, dan is dit de ideale reis voor jou! 

Als je in een gelimiteerd aantal dagen antwoord wilt krijgen op de vraag: "waarom staat Peru op het verlanglijstje van zoveel mensen met zo'n diverse interesse?" dan zal je deze vraag kunnen beantwoorden na terugkeer van deze droomreis. Je kunt de reis naar wens korter of langer maken, vraag naar de opties.

De uitleg bij de bezienswaardigheden is beknopt, klik op de link om de volledige text te lezen.

De Reis

Hoeveel dagen heb je nodig voor het maken van deze klassieke reis? In de reisgidsen zul je een reis van ca. 18 dagen vinden, wij zijn echter een maatwerkspecialist dus kunnen de reis precies zo maken zoals jij hem wenst. Veel interessante bezienswaardigheden worden normaal bij gebrek aan tijd overgeslagen, wij voegen ze graag bij je reis toe.

Dag 1  Reis Amsterdam - Lima

Ons advies is een directe reis van Amsterdam naar Lima te boeken. Deze vlucht is vaak iets duurder, maar is ook verreweg het snelst. 

Om kosten te sparen zou je er ook voor kunnen kiezen om een vlucht met overstap in bijvoorbeeld Frankrijk of de Verenigde Staten te overwegen. Een reis via Panama, met een verlening van een paar dagen aldaar is ook een optie! Wij informeren je graag over de mogelijkheden.

Bij aankomst op de luchthaven Jorge Chávez en na het het verzamelen van je bagage zul je bij de uitgang gevraagd worden op een knop te drukken. Groen betekend "welkom in Lima", rood betekend een controle van je bagage. Bij de uitgang staan veel taxichauffeurs te wachten, zij zullen proberen zoveel mogelijk geld te verdienen aan het ritje naar je hotel. Welk bedrag je ook betaald, het zal altijd teveel zijn. Mocht je vanuit Nederland al een hotel hebben geboekt, dan kan het zeker lonen via hen een transfer te regelen. mijndroomreis.nl heeft veel contacten in Lima en kan je helpen bij het regelen van je transfer.

Lees meer

De meeste toeristen verblijven in stadsdeel San Isidro of Miraflores. Hier vindt je veel hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden en staat ook te boek als de veiligere stadsdelen. We kennen veel goede hotels in alle prijssegmenten en kunnen helpen bij het vinden van de juiste match.

Dag 2  Lima Centrum

Lima, de Hoofdstad van Peru, telt ongeveer 10.000.000 inwoners en dit aantal groeit nog altijd.  Deze metropool werd gesticht op 18 januari 1535 door Francisco Pizarro en werd gedoopt als 'stad van de koningen / Ciudad de los reyes". Deze stad wordt door reizigers vaak alleen kort bezocht als begin en eindpunt van de reis. Deze veelzijdige stad heeft echter ook jou voldoende moois te bieden om een extra dagje in te plannen. 

mijndroomreis.nl kent ieder hoekje van deze stad en heeft een top 20 van bekende en minder bekende bezienswaardigheden, in en rondom Lima, op papier gezet als onderdeel van één van onze reisplannen.

Dag 3  Lima - Trujillo (Huanchaco)

Vandaag begint de reis naar het noorden van Peru, de bestemming, Trujillo. Je kunt de reis op verschillende manieren maken, zo kan mijndroomreis.nl je helpen bij het vinden van de best beschikbare bustickets. Er zijn vele mogelijkheden bij het boeken van de bus, zoals verschillende gradaties van stoelen. Veiligheid is natuurlijk het belangrijkste aspect, wij weten welke buslijnen als veilig bekendstaan.

Mocht je de reis per bus (ca. 8 uur) te lang vinden, dan kun je ook in 1,5 uur naar Trujillo vliegen. We helpen je graag bij het vinden van een geschikte vlucht. 

Lees meer over de stad Trujillo.

Hoe het einde van de dag er uit ziet hangt veelal af van je aankomsttijd. Wij adviseren om de dag af te sluiten in het nabijgelegen vissersdorp Huanchaco. 

Huanchaco

In dit rustige kustplaatsje zul je dagelijks surfers de golfen zien trotseren. De lokale vissers maken gebruik van de beroemde “Caballitos de tortura”, dit zijn éénpersoons bootjes gemaakt van riet. Deze bootjes worden al eeuwenlang gebruikt en de kunst van het maken van en vissen met deze bootjes is van generatie op generatie overgegaan. Vaak zijn er vissers op het strand die de toeristen graag laten zien hoe ze met deze bootjes de zee in en uitgaan en hoe ze vanaf hun bootjes vissen vangen. Je kunt ook zelf een poging wagen. Vergeet niet om bij je bezoek enkele heerlijke verse visgerechten te proberen zoals de Peruaanse specialiteit Cevice.

Dag 4  Huaca del sol y la luna & El Brujo

Huaca del Sol y la Luna

Dit tempelcomplex wordt gezien als het middelpunt van de inmiddels verdwenen Moche cultuur.

Het heeft een totale oppervlakte van 60 hectare. De twee tempels, Huaca de la luna (tempel van de maan) en Huaca del Sol (tempel van de zon) steken als twee gigantische bergen uit en kunnen niet gemist worden. Net als bij veel andere tempels, zijn ook deze bedenkt met een laag aarde waardoor je de contouren en adobe stenen niet kunt zien. Dit heeft meerdere redenen, maar de voornaamste is het behoud van het bouwwerk. De grootste schatten uit deze tempels zijn helaas geplunderd voordat de regering ingreep, toch is er een museum die rijkelijk gevuld is met interessante objecten en die uitleg geeft over de historie van het complex. Veel hiervan kunnen bewonderd worden in het nabijgelegen museum "Huacas de Moche".

Huaca del Sol y la Luna vormen een enorm interessante bezienswaardigheid, niet te missen bij een bezoek aan Trujillo.

Museo huacas de Moche

Veel van de bewaarde kunstobjecten kunnen bewonderd worden in museum "Huacas de Moche". Er zijn voornamelijk goed bewaard keramiek te vinden

Dit museum bevind zich binnen het tempelcomplex en is zeker een bezoek waard.

El Brujo

De volgende archeologische vindplaats die bezocht wordt is El Brujo, gelegen in Magdalena de Cao. Dit complex wordt gezien als één van de meest waardevolle vindplaatsen aan de Noord Peruaanse kustlijn. De oudste vondsten dateren van ruim 3000 voor christus en ondanks de extreme weersomstandigheden, is gelukkig veel bewaard gebleven.één van de meest waardevolle vindplaatsen aan de Noord Peruaanse kustlijn. De oudste vondsten in Magdalena de Cao dateren van ruim 3000 voor christus en ondanks de extreme weersomstandigheden, is gelukkig veel bewaard gebleven.

Wat dit 30 meter hoge adobetempelcomplex zijn bekendheid heeft gegeven zijn de goed bewaarde friezen van ‘El Brujo’. Daarnaast is in dit complex in 2006 het graf van ‘Dama de Cao’ gevonden, de eerste vrouwelijke mummie van een krijgersaristocratie, gekleed in strijdkleding. Haar mooi getatoeëerde lichaam is in het nabijgelegen museum te bewonderen, evenals vele schatten die in haar graf gevonden zijn. Er zijn veel sieraden van zilver, koper en goud te zien evenals interessant aardewerk.

Dag 5  Chan Chan & Huaca del Dragon & Trujillo Centrum

Chan Chan

Het Chan Chan (Zon Zon) complex staat op de Unesco werelderfgoed lijst. Het is gelegen in de Moche valley en na het uiteenvallen van de Moche was het de hoofdstad van het Chimú-rijk. Het was de grootste stad van het pre-colombiaanse tijdperk, naar schatting woonden er tussen de 50.000 en 100.000 mensen.

De Chimor leefden van 900 n.C tot 1470 n.C tot ze ten val werd gebracht door het Inca-rijk.

Door de droogte in het gebied werd het volk gedwongen om inventief te zijn in het vinden van water en hierdoor ontwikkelde zij zich tot experts op het gebied van irrigatie. Drinkwater werd vanaf de voet van de Andes richting de stad geleid en hiermee werd het mogelijk het droge landschap te bewerken. Er werden onder andere waterreservoirs aangelegd.

Dit paleis, onderdeel van het Tschudi complex, bestaat uit zalen, tombes en een groot plein en is een niet te missen bezienswaardigheid.

Op het Chan Chan complex staat een klein maar interessant museum.

Om een goed beeld te krijgen van waarom de ruïnes echt een bezoek waard zijn, is het noodzakelijk de foto’s te bekijken. In het echt ziet het er nog veel indrukwekkender uit.

Huaca del Dragón (Huaca del Arco Iris)

Huaca del Dragon is een belangrijk ceremonieel en administratief Chimú adobe monument. De friezen en muurschilderingen dateren uit de 12e eeuw en tonen menselijke figuren en rituelen, draken (Dragon) en een regenboog (Arco Iris).

De tempel lag tot de zestiger jaren bedolven onder een laag zand, hierdoor werd de tempel niet eerder gevonden en geplunderd en is hij goed bewaard gebleven. Deze tempel werd vroeger goed onderhouden en de figuren werden tijdens rituelen regelmatig geschilderd. Doordat de tempel opgegraven is heeft het el niño fenomeen echter zijn impact gehad op de tempel en zijn de originele kleuren vervaagd.

Het complex heeft een oppervlakte van zo’n 3000 m², hierin staat de twee etage hoge tempel, omgeven door 2 meter dikke verdedigingsmuren. De muren zijn versierd met friezen en vooral de draken zijn een terugkomend thema. In de tempel zijn resten van baby’s gevonden, archeologen vermoeden dat deze geofferd zijn als onderdeel van een vruchtbaarheidsritueel. Dit vermoeden wordt versterkt door de afbeelding van een regenboog die in de tempel staat afgebeeld, ook wel het symbool van nieuw leven.

Trujillo stad

Het centrale middelpunt van de stad Trujillo is Plaza de Armas, het centrale plein waaraan de kathedraal daterend uit 1666 en enkele mooie koloniale huizen zijn gebouwd. De mooie gekleurde gebouwen vormen een prachtig tafereel. 

Centraal op het plein staat het vrijheidsmonument, Trujillo is “de eerste onafhankelijke stad van Peru”, hier werd in 1820 de onafhankelijkheid van Spanje ondertekend.

In het centrum is Casa Calonge te bezoeken, dit is het huis waarin Simon Bolivar verbleef. Verder zijn de Casa Ganoza en Casa de la emancipación een bezoek waard. De zeer lange mooi beschilderde muur rondom de universiteit is ook een mooie bezienswaardigheid.

Caballos Peruanos de Paso

Een groot cultureel evenement (en officieel nationaal erfgoed) in Noord Peru en speciaal in de stad Trujillo is Marinera. Deze uitbundige liefdesdans komt voort uit traditioneel Spaanse en Afrikaanse dans en heeft zich gevormd tot een lust voor het oog voor jong en oud.

Kleding is een belangrijk onderdeel van de dans en uitstraling. Heren dragen formele kleding, nette schoenen, broek, overhemd en de belangrijkste onderdelen zijn een doek en hoed. Vrouwen dragen een jurk of rok met shirt.

Onderdeel van de traditie is de dans met het paard, “el caballo Peruano de paso” dit spektakel kun je het beste zien in één van de hacienda’s in Trujillo. De mannelijke ruiter voert een dans uit op zijn paard, samen met zijn vrouwelijke danspartner te voet. Het speciale paardenras dat hiervoor gebruikt wordt is getraind om speciale dans passen uit te voeren, het ziet er enorm elegant uit. Enkel dit paardenras in combinatie met een getraind ruiter kan deze dans uitvoeren. Dit ras is gefokt vanuit de Spaanse paarden die in de tijd van de conquistadores voor het eerst het Zuid-Amerikaanse continent betraden. In de opvolgende eeuwen zijn de paarden doorgefokt en voornamelijk wendbaarder geworden, iets dat de danspaarden ten goede komt.

Het bezoeken van een show is echt een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Dag 6 Trujillo - Chiclayo centrum & Museo Tumbes Reales de Sipán 

Vanaf Trujillo is het een busreis van ongeveer 3,5 uur, door een vlak woestijnlandschap, naar Chiclayo. Je kunt er ook voor kiezen om in ca. 45 minuten met het vliegtuig te reizen. 

De stad Chiclayo heeft enkele interessante bezienswaardigheden, een mooi klassiek centrum en een bijzondere markt waar je ogen te kort komt. 

Museo Tumbes reales de Sipán

Dit museum in Lambayeque werd geopend in 2002 en is één van de twee musea die speciaal gebouwd is om de schatten te huisvesten die ontdekt zijn in de Huaca Rajada tempel. Het is één van de meest rijke en uitgebreide schatten ter wereld en je zult ogen en tijd te kort komen om alle gouden en zilveren schatten te bewonderen. Het museum richt zich volledig op het graf van de heer van Sipan die samen met 8 geofferde mensen werd begraven. In het museum word gedetailleerd uitleg gegeven over de tempel Huaca Rajada, de tombe en rituelen rondom de begravenis. De beveiliging in het museum is, niet verrassend, enorm streng en mobiele telefoons zijn dan ook niet toegestaan evenals foto camera’s.

Door de rijke schatten en de uitleg over Moche rituelen en perfecte uitleg hoe het graf er uit zag toen het in 1989 ontdekt werd, is dit museum een goed startpunt voor het begin van de Moche route en niet te missen bij je bezoek aan noord Peru.

Chiclayo

De Stad Chiclayo werd in de 16e eeuw gesticht door de Spaanse Conquistadores en draagt de liefkozende bijnaam “de vriendelijke stad” en “parel van het noorden”.

Er zijn diverse bezienswaardigheden in het centrum, zo is de neoklassieke kathedraal, daterend uit 1869 is gelegen aan het centrale plein een bezoekje waard. Daarnaast zijn in het centrum nog het nationaal monument kapel van la Verónica, Basilica San Antonio en het Elias Aguirre plein te bezoeken, hoogtepunt is echter een bezoek aan de lokale markt “Mercado Modelo” is een belevenis. Hier komt het gehele kleuren en geuren pallet aan je voorbij. Het is een levendige markt die voor het grootste deel bestaat uit verse etenswaren en kruiden maar er zijn ook natuurlijke geneesmiddelen en kleding te vinden. Onderdeel van de markt is de “heksenmarkt” de “Mercade de brujos”.  zijn bijnaam draagt het door de minder gewoonlijke producten die te koop zijn. Hoewel het illegaal is, kun je hier levende en dode wilde dieren vinden, bedoeld voor consumptie of rituelen.

Het nachtleven in Chiclayo is ook geprezen, er kan worden gedanst en ook karaoke is enorm populair.

Dag 7 Huaca Rajada & Museo de sitio & Tucume & Museo de Sicán

Huaca Rajada de Sipán

Deze piramide is gebouwd uit adobe blokken en ligt nog altijd begraven onder een berg aarde om de tempel zo goed mogelijk tegen de weersomstandigheden te beschermen.

Huaca Rajada is een van de belangrijkste archeologische vondsten van Zuid-Amerika. In 1987 werd een niet geplunderd grafcomplex ontdekt met als belangrijkste vondst de tombe van Señor de Sipán, de heer van Sipán. Hij was een krijgerspriester die na zijn dood begraven is, te midden van vele schatten. Tot deze vondst was er nog weinig bekend over de Moche cultuur, maar dit complex bood letterlijk en figuurlijk een schat aan gegevens. Hij word ook wel de “Toetanchamon van Zuid-Amerika” genoemd. Deze schatten zijn te bewonderen in het Museum ‘Tumbes Reales de Sipán’.

In deze tempel zie je de exacte vindplaats van de schatten evenals vele duizenden geschenken van aardewerk “mochicas’ die door het volk naar de overleden koning werden gebracht. Het museum op deze site is een waardevolle toevoeging en zeker een bezoek waard.

Museo de sitio Huaca Rajada de Sipán

In dit museum, geopend in 2009 zijn diverse interessante objecten te bewonderen die binnen het Huaca Rajada complex zijn gevonden. Hoewel de grootste schatten en ontelbare gouden en zilveren objecten te bewonderen zijn in Museo Tumbes Reales de Sipan, heeft ook dit museum mooie sieraden en andere objecten die inzicht geven in het vakmanschap en de rituelen van de Moche bevolking. Er word veel aandacht geschonken aan de begrafenisrituelen rondom de heer van Sipan en het werk van de archeologen. Een mooi overzichtelijk museum dat prima gecombineerd kan worden met een bezoek aan de tempel.

Túcume

Het complex van Túcume bestaat uit 26 grote piramiden en plateaus verspreid over ongeveer 2,2 km², was naar alle waarschijnlijkheid de hoofdstad van de Lambayeque cultuur en daarna de Chimú cultuur. Het complex werd bij toeval ontdekt door goudzoekers. De grootste van de 26 adobe tempels, Huaca Larga, is 700 bij 275 meter groot en ongeveer 30 meter hoog. Vanaf een uitkijkpunt op cerro Purgatorio is de omvang van het complex goed te overzien, de klim ernaartoe is niet voor iedereen weggelegd.

Grenzend aan het complex is een klein museum, hierin word uitleg gegeven over de functionaliteit van de tempels en er zijn maquettes van het complex die een interessant en mooi beeld geven van de tempels.

Museo de Sican

In dit museum is een mooie collectie te bewonderen van artefacten uit de Sicán cultuur (Lambayeque), gevonden bij opgravingen van Batán Grande. Men wist dat er nergens zoveel tempels op zo’n kleine oppervlakte lagen als in de Lambayeque vallei, toch werd er weinig aandacht gegeven aan archeologische opgravingen. De Japanse Shimada was er van overtuigd dat er belangrijke opgravingen gedaan konden worden en hij kreeg de mogelijkheid de opgravingen te starten in 1978. Dit werd later het Sicán Archealogical Project (SAP) genoemd. Sinds de opgravingen begonnen zijn alle gevonden objecten en opgedane kennis verzameld op één plek, welke 20 jaar later open gesteld voor de bezoeker.

De Sicán cultuur volgde op de Moche cultuur en in dit museum leer je hoe deze culturen in elkaar overgingen. In goed opgezette zalen word uitleg gegeven over de gebruiken en rituelen, de vakmanschap en het bewerken van edelmetalen en aardewerk. Er word uitleg gegeven over hoe de graven aangetroffen werden tijdens de opgravingen. Er zijn meer dan 200 gouden objecten te bewonderen waaronder enkele zeer mooie gouden maskers en ceremoniële Tumi’s.

Einde van de dag zal de bus vertrekken voor een lange nachtrit van Chiclayo naar Chachapoyas, een reis van ca. 10 uur. Alternatief en afhankelijk van je reisgezelschap, kun je ook met privé vervoer reizen, dan duurt de reis ca. 6,5 uur. Er zijn helaas weinig mogelijkheden om te vliegen.

Mocht je deze reis te lang vinden, dan kun je de reis opdelen door een stop te maken in de geweldige stad Cajamarca. Ook hier zijn enorm veel super interessante bezienswaardigheden te bezoeken en thermale baden om te relaxen. Je kunt bij ons informeren naar de mogelijkheden.

Dag 8 Chachapoyas stad

Op een hoogte van 2335 meter ligt Chachapoyas, een rustige en gezellige stad, gesticht in 1538. Deze regio leeft van de landbouw, voornamelijk van het kweken van orchideeën en het verbouwen van suikerriet en de productie van koffiebonen.

Dit is de komende dagen het vertrekpunt naar diverse wonderbaarlijke bezienswaardigheden. De stad Chachapoyas is redelijk geïsoleerd, zodoende is het een echte parel en een plek om lekker rustig te vertoeven. Het centrale plein, het levendige Plaza de Armas, is omringd door historisch goed bewaard gebleven gebouwen in koloniale stijl. De koloniale Casonas (ruim opgezette gebouwen met een binnentuin) kunnen nog altijd bezocht worden. De typerende houten balkons vind je ook veel in deze stad. In het oostelijke deel van de stad ligt het Onafhankelijkheidsplein met daarop een monument voor Chachapoyas helden van de slag bij Higos Urco.

In het centrum biedt Guayamil Viewpoint een mooi uitzicht over de stad. In het centrum is ook nog een klein museum te bezoeken. Kortom, het stadscentrum heeft alles om na de lange reis even rustig aan te doen.

Mocht je liever een uitstapje maken, dan kun je ervoor kiezen een bezoek te brengen aan de Sonche Canyon. Deze Canyon met een lengte van 11 kilometer en een breedte van 2 kilometer. Er zijn enkele geweldige uitkijkpunten, je zult versteld staan en het uitzicht niet snel vergeten

Dag 9 Revash & Leymebamba

Revash

Op ca. 60km van de Stad Chachapoyas lig het dorp San Bartolo, vanaf hier begint de wandeling van 1,5 km bergopwaards naar het grafcomplex of Mausolea (Chullpas) Revash. Gelegen op 2800 meter boven zeeniveau zijn deze kleine huisjes tegen kalkstenen kliffen gebouwd en als je er naar kijkt vraag je jezelf af hoe ze daar ooit terecht zijn gekomen. Ondanks dat er veel onduidelijk is over het verhaal en de herkomst van dit mausoleum, is deze vondst gedateerd als 14e eeuw.

De huisjes zijn gebouwd van steen en adobe, gepleisterd en vervolgens in lichte kleuren geverfd. Elk huisje is rechthoekig, heeft twee verdiepingen, een schuin dak en een zijdeur. De deurpost is rijkelijk versiert met afbeeldingen van dieren mensen en vormen. De binnenwanden zijn voorzien van inkepingen met een symboliek die nog niet verklaard is.

Ondanks dat de huisjes moeilijk bereikbaar zijn, blijken deze kleine graftombes al lang geleden geplunderd en slechts enkele offers en menselijke resten werden gevonden. Helaas is hierdoor niet te achterhalen hoe de graven gebruikt werden, of er bijvoorbeeld familiegraven waren of dat alleen elite een plek in het mausoleum kreeg.

Je zult de huisjes enkel van een afstand tegen de rotswand zien staan en kunnen bewonderen, desalniettemin is deze aanblik magisch en iets wat je gezien wilt hebben.

Museo Leymebamba

Dit museum is gelegen in Leymebamba (of Leimebamba) op zo’n 75 km van de stad Chachapoyas. Het museum bestaat sinds 2000 en is gerealiseerd door hulp van financiële ondersteuning vanuit Oostenrijk. Er word in het museum veel aandacht besteed aan de ‘Chachapoya’, evenals andere culturen. Het museum is beroemd vanwege de 220 mummies die hier te zien zijn, dit is de grootste mummie verzameling van het land. De mummies zijn onderdeel van de chachapoya-cultuur, zij begroeven de overledenen veelal in een gehurkte positie, in een kleine houten omhulsel, deze werd vervolgens omwikkeld met doeken en beschilderd met een menselijk uiterlijk. Zo werden ze in 1997 gevonden in Chullpas (graftombes), uitgehouwen in kalksteen, nabij Laguna de los Condores op zo’n 40 km van het museum vandaan. De Chachapoya waren meesters in het balsemen van lichamen en mede door het gunstige microklimaat nabij het condormeer, bleven de mummies in goede staat bewaard. Alle mummies zijn opgeslagen in een klimaat gecontroleerde ruimte en bieden een angstaanjagend uitzicht dat je niet snel zult vergeten.

Lees meer

Naast de vele mummies zijn er ook veel andere objecten uit de Chachapoya-cultuur te zien zoals goed bewaarde geweven kleden, houten beelden en keramiek. Ook zijn er bijzonder goed bewaarde quipus te bewonderen, een rekentuig dat door de Inca’s gebruikt werd om, door middel van knopen, tellingen bij te houden.

Er bestaat ook demogelijkheid om de vindplaats van de mumies te bezoeken, hiervoor dien je echter een goede conditie te hebben, het is een zware wandeling van zo’n 12 uur bergopwaarts. Er bestaat ook de mogelijkheid de afstand per paard te overbruggen. Deze tocht word meestal in een aantal dagen gedaan en worden georganiseerd vanuit het centrum van de plaats Leymebamba.    

Dag 10 Kuelap

Het symbool van Peru is de Machu Picchu. Een minder bekend bouwwerk, maar zeker niet minder indrukwekkend is de oude vestingsstad Kuelap.

De oudste delen van de stad dateren uit 500 n.C. en zijn daarmee 3 x ouder dan de Machu Picchu.  Het grootste deel van het complex is gebouwd omstreeks 900 n.C. Kuelap is het belangrijkste bouwwerk van de Chachapoya en bijzonder goed bewaard gebleven. Doordat deze magische stad op ongeveer 3000 m hoogte gebouwd is en vaak omgeven wordt door nevel, draagt de Chachapoya de bijnaam “The warriors of the clouds”. De vesting is ca. 584 m lang en 110 m breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 6 ha. De stenen muren zijn 10 tot 20 meter hoog en bevatten meer stenen dan de twee grote piramides in Cairo. De gehele stad was hoog gelegen met slechts 3 smalle steile ingangen, hierdoor was de stad zeer goed te verdedigen. Er waren meer dan 550 ronde gebouwen, gemaakt van stenen en voorzien van een rieten dak. Enkele gebouwen waren versierd met friezen met een ruit of zigzag vorm of de vorm van dieren die voor de cultuur belangrijk waren.

Door het gebrek aan eenvoudige logistieke manieren om naar Chachapoyas te reizen zijn de bezoekersaantallen nog altijd zeer gering en blijft Kuelap het magische gevoel geven dat je de tempel als één van de eerste mensen bezoekt.

Kuelap is één van de meest indrukwekkende bouwwerken van het continent, het onontdekte Machu Picchu van het noorden en volgens Mijndroomreis.nl een niet te missen bezienswaardigheid..

Dag 10 Sarcófagos de Carajija & Gotca watervallen

Sarcófagos de Carajija

In de Chachapoya-cultuur was het gebruikelijk en traditie om de doden in sarcofagen te plaatsen en deze op een goed verscholen, moeilijk toegankelijke locatie te plaatsen. In de 15e eeuw werden 8 Chachapoya-sarcofagen op een hoogte van 200 meter op een klifwand in de Utcubamba vallei geplaatst, genaamd Carajia. Heden ten dage staan er nog altijd 7 beelden op diezelfde klifwand, helaas is er één verloren gegaan, vermoedelijk bij de aardbeving van 1928. 

De sarcofagen zijn vanwege hun hoogte tot wel 2,5 meter uniek in hun soort. Er word gedacht dat het om hoge ambtenaren gaat, afkomstig uit Kuelap. 

Het is een waar avontuur om bij de klif van Carajia te komen, een autorit veelal over onverharde wegen naar het dichtstbijzijnde dorp Cruzpata en vanaf daar een wandeling of een rit per muilezel. Een rit die niet voor iedereen haalbaar is, maar voor de avonturiers een echte aanrader.

Catarata de Gotca

Deze indrukwekkende Gocta waterval (of la Chorrera) is met 771 meter één van de hoogste watervallen ter wereld (naar verluid de op twee na hoogste vrijspringende waterval). Het is dan ook niet verrassend dat de waterval van kilometers afstand zichtbaar is. Hij mondt uit in de Cocahuayco rivier. De waterval was al eeuwen bekend bij de bevolking van het nabijgelegen dorp, toch kreeg deze pas bekendheid na een expeditie van Stefan Ziemendorff in 2002. Het landschap rondom de waterval is adembenemend. De waterval kan te voet en te paard bereikt worden. Er zijn nog 22 kleinere watervallen in de omgeving en het is een mooie bestemming voor natuurliefhebbers.

Dag 11 Moyobamba

Op weg naar Tarapoto word een stop gemaakt in Moyobamba om de reis te splitsen, de rit vanaf Chachapoyas duurt ongeveer 5 uur. Bij een vroeg vertrek kan er in de middag nog een bezoek gebracht worden aan één van de vele bezienswaardigheden. Er kan ook gekozen worden voor een langer verblijf.

Deze locatie is perfect voor natuurliefhebbers, de diversiteit aan planten (voornamelijk orchideeën) en vogels is enorm, zo zijn er in dit gebied alleen al meer dan 26 soorten kolibries te vinden. Vanuit het centrum zijn de 550 meter hoge kalkstenen heuvels te zien, Morro de Calzada genaamd, bij een bezoek zul je een magisch uitzicht hebben over het regenwoud en kunnen genieten van vele vogelsoorten. In het nabijgelegen dorp kunnen hoedenmakerijen worden bezocht, een perfecte plek voor een mooie lokale souvenir. De Botanische tuinen van San Francisco zijn een aanrader en het is vanaf het centrum slechts een kleine rit om er te komen. Ook zijn er diverse watervallen te bezoeken, de bekendste zijn de Cascadas Paccha en Cataratas del Gera en je kunt genieten van de thermale baden van San Mateo om slechts enkele kilometers buiten het centrum. Bij een langer verblijf kan er gekozen worden voor een bezoek aan natuurreservaat Tingana of je kunt een kanotocht maken in natuurreservaat Santa Elena.

We informeren je graag over de vele mogelijkheden.

Dag 12  Tarapoto

Op twee uur rijden van Moyobamba ligt de stad Tarapoto, ook wel de toegangspoort tot het hoge oerwoudgebied genoemd. Vanaf hier vertrekken regelmatig vliegtuigen van en naar Iquitos, een verlenging van de reis met een uitstapje naar de jungle is dus goed te organiseren.

Deze grote stad werd gesticht op 20 augustus 1782 en wanneer je in de week van deze datum de stad bezoekt kun je genieten van vele festiviteiten. Deze stad is in de jaren 70 en 80 de hoofdstad geweest van drugsbaronnen en terroristen en had zodoende een erg slechte reputatie. Gelukkig is het heden ten dage rustig en is de slechte naam gezuiverd, de bevolking leeft nu van cacaoteelt, koffieteelt en toerisme.

Deze stad loopt op de grenslijn van de Andes en de Amazone en wordt ook wel ‘de stad van de palmbomen’ genoemd. In de stad zelf is niet veel te beleven, in de omgeving is er echter veel interessants te zien. Net buiten de stad op nog geen 10 minuten rijden ligt het reservaat Corillera Escalera met daarin een van de bekendste watervallen cataratas Ahuashiyacu. In het resultaat zijn meerdere wilde dieren te zien waaronder zoogdieren, reptielen, amfibieën, insecten en vogels. Ook hier zijn meerdere kolibrie soorten te spotten. Een verblijf in één van de eco-lodges van Pumarinri Logde is een aanrader om even helemaal in de natuur te zijn.

Lees meer

Het mooie en charmante dorpje Lamas ligt om ca. 15 km afstand van de stad, hier is het kleine museum Chanka met uitleg over handwerk en er zijn kleine winkeltjes met handgemaakte producten. 

Laguna Venecia is een bekende en populaire plek

Voor de liefhebbers van natuur is een uitstapje met overnachting bij Laguna Sauce een aanrader. Het duurt zo’n twee uur om er te komen en het tropische landschap is de ideale locatie om te kanoën en/of vissen.

Om iets te leren van de inheemse indianen kan een bezoek gebracht worden aan Chazuta. De reis ernaartoe is al een bezienswaardigheid op zichzelf. In het culturele centrum kunt u meer leren over de herkomst van de gebruiken van deze indianengemeenschap waar de Inca’s veel invloed op hebben gehad. Verder is de cacaoplantage een interessante bezienswaardigheid voor de echte choco-liefhebber.

Vanaf Tarapoto vertrekken ook frequent vluchten van en naar Lima, zo wordt ook deze reis vervolgt.

Je vliegt van Tarapoto naar Cusco, deze vlucht is nooit direct en er is altijd een stopover in Lima. Omdat de totale reistijd daarmee 3,5 - 4 uur duurt kan er ook voor gekozen worden om een nacht in Lima te blijven en de reis op te delen.

Dag 13 Cusco

Cusco is een fantastische stad en je bent makkelijk een paar dagen zoet om al het moois in en rondom de stad te bewonderen. Ons advies is om, aangezien de stad op 3400 meter hoogte ligt, de eerste dag rustig aan te doen. Het historische centrum is een goede plek om te beginnen. 

Toen de Spanjaarden de stad Cusco in de 16e eeuw innamen braken ze veel oorspronkelijke gebouwen af om op de fundamenten hun eigen huizen en kerken te bouwen. Bij diverse aardbevingen zijn gebouwen ingestort, de fundamenten bleven echter altijd overeind. Deze zijn opgebouwd uit handgemaakte stenen die meerdere hoeken hebben die feilloos in elkaar passen. De meest indrukwekkende heeft 12 hoeken en is te bewonderen in het hart van het centrum. 

De wijk San Blas is een aanrader, hier kun je rondstruinen en vind je veel restaurantjes, souvenir- en kunstwinkels. Veel van deze souvenirs zijn typisch voor deze omgeving en zul je nergens anders vinden.

Dag 14 Cusco - Heilige vallei (Pisac & Ollantaytambo)

De 'Sacred Valley' of heilige vallei staat vol historische waardevolle en interessante bestemmingen die niet gemist mogen worden.

Pisac

Pisac

Aan de rivier Urubamba, op zo’n 30 kilometer van Cusco, ligt Pisac. 3 maal per week is er een markt waar veel handgemaakte souveniers kunt vinden, veel daarvan vind je nergens anders. Op een heuvel nabij het dorp kan een groot tempelcomplex worden bezocht, “inca Pisac” genaamd. Er is een wandeling voor nodig om er te komen, maar het is zeker de moeite waard! Het verhaal gaat dat deze tempel voor de Inca’s een astronomische functie had. In dit gebied zijn veel terrasvelden, gemaakt door de Inca's, die tot de dag van vandaag nog altijd in gebruik zijn.

Chinchero

Chinchero

Dit dorpje, dat door de Inca's werd beschouwd als "de geboorteplaats van de regenboog", is vooral bekend om zijn textiel en de markt waarop het verkocht wordt. Als je deelneemt aan een georganiseerd bezoek aan de heilige vallei, dan is een bezoek aan een lokaal textielfabriekje vaak onderdeel van de tour. Hier krijg je uitleg over de verwerking van wol en hoe er kleur aan wordt gegeven. De mooie katholieke kerk is dagelijks geopend.

Ollantaytambo

Ollantaytambo

In het plaatsje Ollantaytambo zijn zeer goed bewaarde ruïnes te bezoeken. Een gigantisch bouwwerk is opgebouwd in meerdere delen. Het fort diende als een verdediging van de vallei en het was de laatste bolwerk dat, na een zware strijd, in handen viel van de Spanjaarden.

Als je met een tour de heilige vallei bezoekt en dit stadje aandoet zal je zeker snel verkocht zijn.

Dag 15 Heilige vallei - Aguas Calientes

Op dit moment van de reis werk je toe naar het hoogtepunt, een bezoek aan het magische Machu Picchu,

Het startpunt van deze reis ligt in Cusco of Ollantaytambo en er zijn maar twee manieren om in Aguas Calientes te komen, per trein en lopend. Trek je op eigen houtje rond en heb je enkele dagen speelruimte, dan kun je de gok wagen en zelf plaatsnemen in het station om daar een treinticket te bemachtigen. Heb je een strak tijdschema, dan adviseren we om deze treinreis van tevoren te boeken. mijndroomreis.nl heeft lokale contacten en kan helpen bij het boeken van je treinreis. De wandeling van de Inca-trail is en fantastische ervaring, maar niet geschikt voor niet getrainde wandelaars. Hou er rekening mee dat er een gelimiteerd aantal wandelaars per jaar wordt toegestaan en deze al maanden van tevoren uitverkocht zijn. Overweeg je dus om de volledige of een deel van de Inca trail te wandelen, regel dit dan tijdig. Ook hierbij kunnen we je helpen, we beschikken over alle contacten.

Lees meer

Aangekomen in Aguas Calientes staan tal van lokale agenten op het station te wachten op de reizigers. Ze zullen je proberen te overtuigen dat hun accommodatie de beste is en daarbij gratis ontbijt, lunch etc. aanbieden om je over de streep te trekken. Er zijn accommodaties in alle prijssegmenten. 

Bezoek je niet direct op deze dag de Machu Picchu, breng dan een bezoek aan de thermale baden.

Dag 16 Machu Picchu - Cusco

Wanneer je in Aguas Calientes door de straatjes loopt, is het moeilijk te bevatten dat, ergens hoog boven je in de bergen, de Machu Picchu verdekt ligt opgesteld. Vanaf het dal kun je geen spoor bekennen van dit magistrale bouwwerk, vanaf boven kun je echter het gehele dal overzien.

In Aguas Calientes kun je je transfer kopen de berg op naar het startpunt van je bezoek. De busjes vertrekken met grote regelmaat.

Tip van mijndroomreis.nl: Neem je paspoort mee, bij de ingang kun je een speciale stempel laten zetten die je nog jaren bij je kunt dragen!

Je kunt de Machu Picchu op verschillende manieren bezoeken. Je kunt op eigen houtje rondwandelen, in dat geval adviseren we je om tenminste een goed boek mee te nemen waarin het bouwwerk voldoende omschreven staat met historische onderbouwing. Je kunt er ook voor kiezen om een privé gids te huren. Deze staan bij de ingang en een ieder spreekt zijn eigen talen. De kosten hiervan variëren. Tenslotte kun je aansluiten bij een grotere groep. Iedere reiziger zal zijn eigen voorkeur hebben, Het is aan jou.

Lees meer

Vanaf een hoger gelegen punt is het uitzicht over de mysterieuze Machu Picchu en de Urubamba rivier adembenemend en dat maakt het één van de meest beroemde archeologische sites ter wereld

Machu Picchu, het zal zonder twijfel het hoogtepunt van je reis zijn en dit is niet voor niets. Deze magische plek zal je betoveren en voor altijd bijblijven.

Na je bezoek stap je aan het einde van de dag weer op de trein die je in iets langer dan 3 uur terugbrengt naar Cusco.

Dag 17  Cusco

Je laatste dag in Cusco is een mooi moment om in alle rust de dingen te bezoeken die je nog niet bezocht hebt. Zo kun je bijvoorbeeld de kathedraal van Cusco bezoeken die in 1654 na een bouw van bijna 100 jaar werd geopend en sinds 1983 op de werelderfgoedlijst staat. Ook kun je nog wat laatste souvenirs kopen en die ene lekkere maaltijd nuttigen, voordat je weer terugkeert naar het land van de stampotten.

Je kunt er ook voor kiezen om in de ochtend een bezoek te brengen aan Vinicunca, ook wel regenboogberg genaamd (Montaña arcoires). Deze ligt op ca. 3,5 uur rijden van Cusco op 5200 meter hoogte. Ter vergelijk, de Mont Blanc is 4810 meter hoog. Het is een berggebied waar, door de afzetting van diverse gesteenten (o.a. zwavel, kopersulfaat en ijzeroxide) een mooi kleurenpalet is ontstaan.

Tot 2016 werd deze berg nauwelijks bezocht, aangezien de berg een groot deel van het jaar onder een laag sneeuw verborgen lag. Om er te komen moest een wandeling van ongeveer een week gemaakt worden. Door de klimaatverandering, is de berg sinds 2016 echter nagenoeg het hele jaar vrij van sneeuw en is het massatoerisme opgestart. 

Dit natuurfenomeen is zonder twijfel een niet te missen bezienswaardigheid tijdens je bezoek aan deze regio.

Dag 18  Cusco - Lima - Amsterdam

De dag van de terugreis. Er zijn geen directe vluchten van Cusco naar Europa, er zal dus sowieso een overstap moeten volgen op Lima. Er zijn diverse vluchtmogelijkheden en mijndroomreis.nl helpt je graag bij het vinden van de voor jou meest geschikte vlucht.

Dag 19  Amsterdam

Vandaag keer je terug in Amsterdam. Je vliegt "terug in de tijd' wat wil zeggen dat je mogelijk sneller last zult krijgen van een jetlag. mijndroomreis.nl adviseert dan ook om, indien  mogelijk, een extra dag speling te houden voordat je weer met het dagelijks ritme en met je werkweek begint.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.