Cusco

Cusco is een fantastische stad en je bent makkelijk een paar dagen zoet om al het moois in en rondom de stad te bewonderen. Ons advies is om, aangezien de stad op 3400 meter hoogte ligt, de eerste dag rustig aan te doen. Het historische centrum is een goede plek om te beginnen. 

Toen de Spanjaarden de stad Cusco in de 16e eeuw innamen braken ze veel oorspronkelijke gebouwen af om op de fundamenten hun eigen huizen en kerken te bouwen. Bij diverse aardbevingen zijn gebouwen ingestort, de fundamenten bleven echter altijd overeind. Deze zijn opgebouwd uit handgemaakte stenen die meerdere hoeken hebben die feilloos in elkaar passen. De meest indrukwekkende heeft 12 hoeken en is te bewonderen in het hart van het centrum. 

mijndroomreis.nl kent deze stad goed en kent de bekende en minder bekende bezienswaardigheden, in en rondom Cusco.

Laat ons jou overtuigen van een meerdaags bezoek aan deze prachtige stad.

Op de kaart staan de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden in en rondom Cusco aangegeven.

Ook staan enkele door ons aanbevolen hotels in de omgeving aangegeven.

Heb jij een goede tip voor een hotel en/of bezienswaardigheid? Reageer dan onderaan deze pagina en wij zullen  kijken of we deze kunnen toevoegen aan de lijst.

Cusco is een van de mooiste en meest bezochte steden van Peru. De stad zelf is een lust voor het oog en er is hier enorm veel te zien. Hieronder hebben we enkele bezienswaardigheden uitgelicht.

Kathedraal van Cusco

Toen de Spaanse veroveraars Cusco veroverden, troffen ze op een centrale plek een Inca tempel aan genaamd Kiswarkancha. Om te voorkomen dat de Inca's vast zouden houden aan hun oude heidense geloof, braken ze de temple steen voor steen af. Op de fundamenten van deze tempel werd op 4 September 1538 begonnen met de bouw van hun nieuwe Cathedraal. Deze Cathedraal is uiteindelijk pas in 1668 officieel ingeweid.

Een bezoek aan deze imposante Kathedraal is een enorme aanrader

12 hoekige steen

De 12 hoekige steen is te vinden op loopafstand van de Plaza Mayor. Hij bevind zich in een stenen muur en is onderdeel van een oud Inca paleis, heden ten dage is dit waar de aardsbischop van Cusco woont.

Het mag een wonder heten dat het de Inca's gelukt is om deze stenen zonder moderne technologie zo perfect passend te maken. Deze muur heeft vele aardbevingen overleefd waaronder enkele zeer heftige. Dit komt mede doordat de stenen los op elkaar liggen zonder dat ze met cement met elkaar zijn verbonden. 

Bij een bezoek aan Cusco mag een wandeling langs deze steen niet worden overgeslagen.

San Pedro Central Market

Of je nou dol bent op het zoeken van typische souveniers, je wilt laten verrassen door geuren en kleuren, of je bent dol op het schieten van idylische foto's.. Deze markt heeft het allemaal te bieden. Je zult je niet vervelen op deze markt en wat je ook zoekt, je zal met een goed gevoel huiswaards gaan.

In de galerij staan enkele impressies van de bovenstaande bezienswaardigheden.

Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in en rondom Cusco. We kunnen je ook hierover graag informeren en helpen je graag op weg.

Plaza de Armas

Al sinds 1534 is dit het belangrijkste centrale middelpunt van Cusco. De Inca's hadden op deze locatie hun administratieve- culturele-  en religieuze centrum gevestigd. Ook lagen er paleizen rondom dit gebied. Op deze plek werden overwinningen gevierd en ceremonies uitgevoerd. Dit alles hield op toen de Spaanse veroveraars Cusco innamen en leider Túpac Amaru de 2e executeerden.

De Spanjaarden braken de Incagebouwen steen voor steen af en begonnen de plek om te vormen door op de Incafundamenten een katolieke kerk en kathedraal te bouwen. Ook werd er een centraal plein aangelegd in dezelfde vorm als deze nu nog altijd te bezoeken is.

De hierboven omschreven Kathedraal van Cusco grenst aan dit plein, evenals de 'Iglesia de la Compania de Jesus'.

Het centrum is zowel UNESCO als cultureel erfgoed.

Dit plein is ook een goed startpunt voor een gezellige dag en avond, vol lekker eten en culturele hoogtepunten.

 

Sacsayhuamán

Aan de rand van het centrum van Cusco ligt deze bijzondere locatie. Toen de Spaanse veroveraars voor het eerst dit gebied betraden geloofden ze hun ogen niet. Deze bouwwerken konden volgens hen onmogelijk gebouwd zijn door mensenhanden, hier zouden zeker hogere krachten of hulp van buitenaards leven voor nodig zijn geweest.  In de wetenschap welke bouwwerken de Inca's allemaal hebben achtergelaten, weten we nu dat het de Inca's waren die deze stenen bewerketen. Voor toeristen is dit een interessante locatie omdat hier de zeer indrukwekkende bewerkte fundamenten van de Inca bouwwerken gezien kunnen worden. Aan deze locatie hebben naar schatting 20 tot 30 duizend mensen gewerkt.

Om deze ruïne te bereiken moet je een steile klim maken, maar het is absoluut de moeite waard.

 Mijndroomreis.nl laat je graag kennismaken met deze prachtige stad en regio en alles wat het te bieden heeft. 

Klik op de 'klassieke route' en bekijk met welke steden je een bezoek kan combineren.

 

HOTELS

Gratis WiFi - Ontbijtfaciliteiten

Dit hotel is zeer centraal gelegen, met veel bezienswaardigheden binnen loopafstand. Het hotel beschikt over een restaurant met goed ontbijt. 

C. Espinar 142, Cusco 08002, Peru

ETEN IN CUSCO

Er zijn weinig landen ter wereld waar de keuken zo rijk en divers is als in Peru. Toch krijgen niet alle toeristen dit mee. Reden hiervoor kan zijn dat je bijvoorbeeld liever iets besteld wat bekend of vertrouwd klinkt. Niet doen! Op mijndroomreis.nl zie je een rijke verzameling van gerechten die wij hebben mogen nuttigen en die stuk voor stuk een aanrader zijn.

 

Cuy Chactado

Al vele eeuwen en al voor de Inca's over Peru heersten werd in de Peruaanse hooglanden cavia gegeten. Deze van nature wilde dieren werden gevangen en gefokt voor consumptie. Met een jaarlijkse consumptie van meer dan 65 cavia's per jaar is Peru koploper in het consumeren van deze delicatesse die in Peru Cuy wordt genoemd. Het vlees wordt soms vergeleken met konijn, maar heeft eigenlijk een geheel eigen smaak die niet makkelijk vergeleken kan worden. Meestal is het zo dat je er van houdt, of je vindt het niks. Gezien het formaat en lichaamsbouw van de Cavia zit er niet erg veel eetbaar vlees aan de geserveerde maaltijd, deze wordt dan ook vaak geserveerd met rijst, aardappelen, bonen, maïs en salsa. Caviavlees bevat geen ongezonde vetten en wordt dan ook als gezond vlees gezien.

Rocotto Relleno

Howel de vrucht rocotto veel weg heeft van een paprika, is de smaak niet vergelijkbaar. Rocotto wordt als één van de meest pikante pepers van het land gezien en word al meer dan 2000 jaar verbouwd. De vulling wil per regio en restaurant soms licht verschillen, maar in de regel is de rocotto wordt gevuld met varkensvlees, gemengd met olijven, erwten, kaas en kruiden. Het wordt geserveerd met aardappelen of een aardappeltaart gemaakt met ei, melk en kaas.

Dit gerecht is alleen weggelegd voor liefhebbers van pikant eten.

Overige gerechten

Er zijn nog veel meer gerechten die je vooral in de kuststreken zult vinden. Teveel om allemaal uit te lichten, heeft u echter interesse in meer informatie? Neem contact met ons op. Alle niet uitgelichte gerechten vindt je in de fotogalerij.

VERVOER IN CUSCO

Mijndroomreis.nl probeert een zo actueel en realistisch mogelijk beeld te scheppen van de vervoersmogelijkheden en prijzen. Deze kunnen echter in werkelijkheid afwijken.

 

Auto

In Peru zal je weinig toeristen zien die met een eigen huurauto op pad gaan. De voornaamste reden hiervoor is veiligheid. Gezien de wegen en rijstijl in en rondom Cusco raden we af om een auto te huren, maar om gebruik te maken van de andere reismogelijkheden.

 

Taxi

In Cusco rijden bijna evenveel taxi's dan personenauto's, meestal hoef je dus niet lang te zoeken.

Hierbij een overzicht van taxiprijzen. let op! Dit is een indicatie en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Vergeet niet te onderhandelen, dit hoort erbij.

  • Kleine rit binnen het stadscentrum: S/5.
  • Verre rit binnen het stadscentrum: S/5.- S/20

 

Bus

Het reizen per Combi (klein autobussen) kan een avontuur en mooie ervaring zijn. Let hierbij echter wel extra op zakkenrollers.

  • Kleine rit in het centrum kosten ca S/1 - S/2 

 

REIZEN NAAR CUSCO

Hieronder een overzicht van de afstanden die ongeveer overbrugt moeten worden om van stad naar stad te reizen.

Bus

Er zijn meerdere busmaatschappijen die reizen aanbieden naar Cusco. Enkele hiervan zijn: Ormeno, Transmar, Firstclass, Inkaexpress en Peruhop. Hieronder een overzicht van de geschatte reisduur en reiskosten waar je rekening mee moet houden. 

Stad Reistijd Prijzen
Arequipa 10 - 12 uur € 15 - € 50
Cajamarca * 35 - 40 uur € 50 - € 75
Chiclayo * 32 - 39 uur € 50 - € 75
Huaraz * 26 - 35 uur € 35 - € 65
Lima 20 - 25 uur € 25 - € 50
Mancora * 40 - 45 uur € 55 - € 75
Trujillo * 30 - 35 uur € 35 - € 65

* Reis gaat via Lima

Er kunnen geen rechten worden ontleent aan de hierboven genoemde bedragen. Check altijd zelf de actuele kosten op de website van de busmaatschappij.

Vliegtuig

Het is mogelijk met het vliegtuig van / naar luchthaven Alej. Velasco Astete te vliegen.

Enkele luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden zijn: LATAM, Sky Airline Peru en anderen.

Hieronder een overzicht van de gemiddelde reistijd en prijzen.

Stad Reistijd Prijzen (Enkele reis)
Arequipa 1 uur € 60 - € 140
Cajamarca * 3.5 - 5 uur € 60 - € 130
Chiclayo * 3.5 - 5 uur € 50 - € 100
Lima 1.5 uur € 30 - € 65
Tumbes * 4 - 5 uur € 50 - € 110
Trujillo * 3.5 - 4 uur € 50 - € 110

* Reis gaat via Lima

Er kunnen geen rechten worden ontleent aan de hierboven genoemde bedragen. Check altijd zelf de actuele kosten op de website van de luchtvaartmaatschappij.

KLIMAAT IN CUSCO

Mijndroomreis informeert je graag over het klimaat, maar let op! We proberen een zo goed mogelijk advies te geven maar het weer is en blijft onvoorspelbaar. Daarnaast kent Peru het ‘el Niño fenomeen, een weerfront dat iedere ca. 4 jaar terugkomt en zorgt voor extreme weerbeelden.

Maand Weerbeeld Hoogland4n
Januari Ondanks dat de hooglanden in januari, voornamelijk erg nat zijn, is dit een mooie periode om deze regio te bezoeken. De temperaturen kunnen overdag oplopen tot 19ᵒC en in de avond dalen tot rond de 7ᵒC
Februari In Februari zijn de hooglanden voornamelijk erg nat en toch is het een mooie periode om deze regio te bezoeken. In deze maand kan de befaamde Inca-Trail niet worden gelopen i.v.m. onderhoud en schoonmaakacties, de Machu Picchu kan uiteraard wel worden bezocht. De temperaturen kunnen overdag oplopen tot 19ᵒC en in de avond dalen tot rond de 7ᵒC.
Maart Deze maand wordt gezien als de laatste natte maand met afwisselend regenbuien en nevel. Toch is het een magische periode en met temperaturen tussen de 8ᵒC en 18ᵒC is het prima vertoeven.
April De periode van droogte is eindelijk aangebroken. Er zal regen vallen, maar dit valt reuze mee in vergelijk met voorgaande maanden. De natuur zal opbloeien en de temperaturen schommelen tussen de 5ᵒC en 19ᵒC, deze zijn sterk afhankelijk van het dagdeel en de hoogte. Voor veel toeristen is dit de beste maand om de hooglanden te bezoeken.
Mei Een geweldige periode om de hooglanden te bezoeken. Er is meer zonneschijn en meer droog weer. Het kan s’nachts afkoelen tot 3ᵒC en overdag heerlijk opwarmen tot 19ᵒC. Nog steeds hangt de temperatuur sterk af van het dagdeel en de hoogte.
Juni Een mooie droge maand met zonneschijn en temperaturen rond de 18ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 0ᵒC. Er is meer zonneschijn en meer droog weer. Het kan s’nachts afkoelen tot 3ᵒC en overdag heerlijk opwarmen tot 19ᵒC. Nog steeds hangt de temperatuur sterk af van het dagdeel en de hoogte.
Juli Evenals juni, is juli een mooie droge maand met zonneschijn en temperaturen rond de 18ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 0ᵒC. Er valt nauwelijks regen, afhankelijk van de hoogte waar je je bevindt.
Augustus Evenals juli is augustus een mooie droge maand met zonneschijn, blauwe lucht en temperaturen rond de 20ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 1ᵒC. Er valt nauwelijks regen, afhankelijk van de hoogte waar je je bevindt.
September September begint meestal als mooie droge maand met zonneschijn, blauwe lucht en temperaturen rond de 20ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 4ᵒC. Gedurende de maand komt er steeds meer bewolking en kan er neerslag vallen.
Oktober Toenemende kans op bewolking en regen en temperaturen rond de 20ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 5ᵒC. Gedurende de maand komt er steeds meer bewolking en kan er neerslag vallen.
November Het weer is vrij aangenaam, wel is er toenemende kans op bewolking en regen en temperaturen rond de 21ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 6ᵒC.
December Het weer schommelt. De natuur is mooi en groen. de kans op bewolking en regen neemt toe. De temperaturen schommelen rond de 17ᵒC. Het kan in de nacht afkoelen tot 7ᵒC.

Tip! De hooglanden kent het gehele jaar door een zeer hoge UV-index en zelfs bij lagere temperaturen en bewolkt weer bestaat de kans op verbranding.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

REIS DOOR NAAR..