Culinaire aanbod in Ecuador

Ondanks dat Ecuador niet vreselijk groot is, zullen veel mensen de Ecuadoraanse keuken kunnen waarderen. Een aantal gerechten zullen ook in omringende landen op de menukaart staan. De Ecuadoraanse keuken valt misschien pril weg tegenover de hoogwaardige en geprezen keuken van buurland Peru, toch is er genoeg keuze voor een heerlijk dagelijks maal.

Aan de kust zul je, logischerwijs, veel vismaaltijden en zeevruchten vinden. Ook worden veel nootsoorten zoals pinda's maar ook kokos en banaan gebruikt. In geheel Ecuador zul je veel lokaal verbouwde ingrediënten in het gerecht terugvinden zoals bijvoorbeeld Mote, aardappelen, rijst en zaden (zoals Quinoa en Maïs).

Een gerecht dat zeker op de menukaart zal staan is Ceviche en Encebollado de pescado.

Llapingachos

Dit gerecht heeft als hoofdingrediënten Chorizo en aardappelen en wordt geserveerd als een tortilla. Het gerecht wordt aangekleed met salade, gebakken ei en versgemaakte pindasaus.

Ecuadoriaanse Churrasco

Het gerecht Churrasco wordt in meerdere Zuid-Amerikaanse landen gegeten, de Ecuadoraanse versie onderscheid zich van andere. Het gerecht heeft als hoofdingrediënt rundvlees en wordt geserveerd met witte rijst, salade, friet en eieren.

Cuy

Cuy is de lokale naam voor Cavia. Het is een geliefd gerecht in de hooglanden en wordt al vele eeuwen gegeten. De cavia kan op twee manieren worden bereid en aangeboden, gefrituurd of geroosterd, dit laatste is meer voorkomend en raden we aan.

Het vlees wordt soms vergeleken met konijn, maar heeft eigenlijk een geheel eigen smaak die niet makkelijk vergeleken kan worden. Meestal is het zo dat je er van houdt, of je vindt het niks. Gezien het formaat en lichaamsbouw van de Cavia zit er niet erg veel eetbaar vlees aan de geserveerde maaltijd, deze wordt dan ook vaak geserveerd met rijst, aardappelen, bonen, maïs en salsa. Caviavlees bevat geen ongezonde vetten en wordt dan ook als gezond vlees gezien.

Mocht je naast Ecuador ook Peru bezoeken, dan kun je ervoor kiezen om dit gerecht in beiden landen te proberen. Mocht je het slechts eenmalig willen proven, doe dit dan, op ons advies, in Peru waar het gerecht zijn oorsprong vind. Beide landen beschouwen dit gerecht overigens als onderdeel van hun gastronomische erfgoed.

Ceviche
Het allerbekendste gerecht van Peru is zonder twijfel Ceviche. Dit gerecht is inmiddels wereldwijd bekend en geroemd en wordt steeds vaker aan de kaart van de betere restaurants toegevoegd. Voor de Peruanen is dit gerecht cultureel erfgoed. Traditionele Ceviche bestaat uit klein gesneden stukjes witvis (zee) welke in limoensap gelegd worden en daardoor garen. Overige ingrediënten zijn ui, aji-no-moto (Aziatisch zout), koriander, gember en pepers. Gepofte maïs kan naar smaak toegevoegd worden. De garnituur verschilt per stad en zelfs restaurant en kan aardappel, zoete aardappel en/of maïs zijn. In iedere kuststad, zoals Lima, Trujillo, Chiclayo etc. is dit gerecht vers en een aanrader, ook voor niet visliefhebbers! Er zijn ook Ceviche-varianten te vinden met andere zeedieren.