Klassiek Peru

Een reis vol diverse hoogtepunten

Bij Peru denken veel mensen direct aan de Machu Picchu, aan lama's, aan panfluit muziek en kleding met felle kleuren.

Dit alles zul je bij een klassieke rondreis door Peru dan ook gaan zien en ervaren.

Deze route wordt door verreweg de meeste toeristen gevolgd en dat is dan ook niet voor niets. Als je in een gelimiteerd aantal dagen antwoord wilt krijgen op de vraag: "waarom staat Peru op het verlanglijstje van zoveel mensen?" dan zal je deze vraag kunnen beantwoorden na terugkeer van deze droomreis.

Je kunt de reis naar wens korter of langer maken, vraag naar de opties.

De uitleg bij de bezienswaardigheden is beknopt, klik op de link om de volledige tekst te lezen.

De Reis

Hoeveel dagen heb je nodig voor het maken van deze klassieke reis? De meeste reisgidsen zullen een reis van ca.. 18 dagen aanbevelen, wij zijn echter een maatwerkspecialist en kunnen de reis precies zo samenstellen zoals jij het wenst. Veel interessante bezienswaardigheden worden normaal gesproken, bij gebrek aan tijd, overgeslagen, wij voegen ze graag aan je reis toe.

 

Hierbij een voorbeeld van een standaard klassieke Peru reis. Deze reis brengt je langs de bekendste, onmisbare bezienswaardigheden bij een bezoek aan Peru. Zo bezoek je Cusco, de Machu Picchu, Puno (Het Titicacameer) en Arequipa. Je kunt deze reis ook omdraaien en starten met Cusco. De voordelen hiervan bespreken we graag met je.

Heb je hulp nodig bij het organiseren en/of boeken van je reis of onderdelen ervan en heb je interesse in alle verrassende bezienswaardigheden die je mist bij een standaard reis?

We helpen je graag! Bespaar veel geld en neem nu contact met ons op!

Ons advies is een directe reis van Amsterdam naar Lima te boeken. Deze vlucht is vaak iets duurder, maar is ook verreweg het snelst. 

Om kosten te sparen zou je er ook voor kunnen kiezen om een vlucht met overstap in bijvoorbeeld Frankrijk of de Verenigde Staten te overwegen. Een reis via Panama, met een verlening van een paar dagen aldaar is ook een optie! Wij informeren je graag over de mogelijkheden.

Bij aankomst op de luchthaven Jorge Chávez en na het verzamelen van je bagage zul je bij de uitgang gevraagd worden op een knop te drukken. Groen betekend "welkom in Lima", rood betekend een controle van je bagage. Bij de uitgang staan veel taxichauffeurs te wachten, zij zullen proberen zoveel mogelijk geld te verdienen aan het ritje naar je hotel. Welk bedrag je ook betaald, het zal altijd teveel zijn. Mocht je vanuit Nederland al een hotel hebben geboekt, dan kan het zeker lonen via hen een transfer te regelen. mijndroomreis.nl heeft veel contacten in Lima en kan je helpen bij het regelen van je transfer.

Lees meer

De meeste toeristen verblijven in stadsdeel San Isidro of Miraflores. Hier vindt je veel hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden en staat ook te boek als de veiligere stadsdelen. We kennen veel goede hotels in alle prijssegmenten en kunnen helpen bij het vinden van de juiste match.

Dag 2  Lima

Lima, de Hoofdstad van Peru, telt ongeveer 10.000.000 inwoners en dit aantal groeit nog altijd.  Deze metropool werd gesticht op 18 januari 1535 door Francisco Pizarro en werd gedoopt als 'stad van de koningen / Ciudad de los reyes". Deze stad wordt door reizigers vaak alleen kort bezocht als begin en eindpunt van de reis. Deze veelzijdige stad heeft echter ook jou voldoende moois te bieden om een extra dagje in te plannen. 

mijndroomreis.nl kent ieder hoekje van deze stad en heeft een top 20 van bekende en minder bekende bezienswaardigheden, in en rondom Lima, op papier gezet als onderdeel van één van onze reisplannen.

 

Dag 3  Lima - Ica (Huacachina)

De reis gaat door naar Ica, een kustplaats op ca. 300 km ten zuiden van Lima. Per bus duurt deze reis ca. 4,5 - 5 uur. Wanneer je tijdig vertrekt kan in de middag de indrukwekkende oase Huacachina worden bezocht. Je kunt hier plaatsnemen in een sandbuggy voor een ritje op volle snelheid over de zandduinen. Ook kun je proberen te  sandboarden, oftewel, de duinen afdalen op een snowboard. Let wel op, je kunt enorm snel blessures oplopen.

Een bezoek aan deze surrealistische oase zal je zeker bij blijven.

Dag 4  Ica (Paracas) - Nazca

Een bezoek aan het natuurreservaat 'Reserva nacional de Paracas' is een aanrader voor iedere natuurliefhebber. Je kunt ervoor kiezen een stuk reservaat te bezoeken waarbij flamingo's gespot kunnen worden. Echt dichtbij zul je niet komen. Mocht je geen last hebben van zeeziekte dan is een boottocht zeker de moeite waard. Hierbij kunnen Peruvian boobies, Jan van Genten, dolfijnen, pelikanen, humblebag pinguins en zeeleeuwen gespot worden. Als je heel erg geluk hebt kun je ook nog bultrug walvissen spotten die enkele maanden per jaar voor de Zuid Amerikaanse kust langszwemmen. Er zijn veel eilandjes waar guano (poep) gewonnen wordt. Deze mest is extreem veel geld waard en buurland Chili heeft hiervoor zelfs oorlog gevoerd met Peru.

Lees meer

De Ark (stenen natuurboog) die nog steeds bij veel toeristenbureautjes op de voorgevel staat afgebeeld is bij een grote aardbeving in 2007 ingestort. Deze is dus helaas niet meer te zien. Na het bezoek aan het reservaat begint de reis van ongeveerd 4 uur naar Nazca.

Dag 5  Nazca - Arequipa

Nazca is een eenvoudig plaatsje en er is maar één hoofdreden om Nazca te bezoeken, de Nazcalijnen.

Deze mysterieuze lijnen dateren uit 500 v.c. - 500 n.c. en zijn niet meer en minder dan figuren die in de woestijn getekend zijn. Door het weghalen van de rode toplaag is de lichter gekleurde laag zichtbaar geworden. Er zijn veel mysteries rondom deze lijnen, het vermoeden is dat in het verleden gehele dorpen in rij over de gemaakte lijnen liepen waardoor deze, vanuit de positie van de goden gezien, de afbeeldingen tot leven kwamen. Deze lijnen zijn enkel vanuit de lucht zichtbaar, Vanaf Nazca kun je in kleine vliegtuigen de figuren bewonderen, per dag wordt gekeken of het weer het toelaat om op te stijgen. Probeer een vroege vlucht te regelen.. De bekendste figuren zijn de kolibrie, condor, aap en spin. Na deze wonderbaarlijke bezichtiging wordt er verder zuidelijk afgereisd. Een lange rit van ongeveer 10 uur.

Dag 6  Arequipa

Met ca. 900.000 inwoners, is Arequipa de tweede stad van Peru en ligt aan de voet van de vulkaan Misti.. Arequipa wordt ook wel de "witte stad" genoemd, dit vanwege de vele witte gebouwen in de binnenstad. Overdag is het vrij warm en in de avond vrij koud, iets om rekening mee te houden. Één van de hoogtepunten van deze stad is het Santa Catalina klooster. Dit kleurrijke klooster is sinds zijn opening in 1580 tot op heden bewoont en is zo groot als een complete woonwijk. Een bezoek aan Museo Santuarios Andinos voor het zien van ijsmummie Juanita is ook een bezoek waard. Het verhaal gaat dat het meisje Juanita stierf toen ze ca. 12 jaar was en al vanaf haar geboorte uitverkoren was om te sterven voor de goden. Haar lichaam is op de berg ingevroren en wordt ook in het museum ingevroren bewaard.

Dag 7  Arequipa - Chivay

Stel je voor, je stapt in een busje om naar de geweldige Colca cañon te gaan en je komt er achter dat de reis er naartoe al een avontuur op zich is. De veelzijdigheid van het natuurreservaat Salinas y aguada blanca is al een bezienswaardigheid op zich. Tijdens deze reis naar het dorpje Chivay, die enkele uren in beslag neemt, kun je ruim 44 verschillende watervogels spotten, waaronder meerdere flamingosoorten bij de laguna de salinas. Het landschap verandert continue, op de uitgestrekte natte velden grazen honderden Alpaca's, in de hogere stukken passeer je mooie rotsformaties, je ziet sneeuwgrenzen, meerdere vulkanen en diepe dalen.

Hou rekening met eventuele hoogteziekte, hier zijn pilletjes voor te krijgen, je kunt er ook voor kiezen om tijdens een stop een kopje coca-thee te drinken, welke ook tegen hoogteziekte kan helpen. 

Aangekomen in Chivay kun je tot rust komen in thermale baden en vaak zijn er bij de lokale restaurants dans demonstraties van lokale dansen.

Dag 8  Chivay - Cañon del Colca - Puno

Met een diepte tot 3501 meter is de Cañon del Colca de diepste vallei ter wereld, meer dan twee keer zo diep als de Grand Canyon in de verenigde staten. Het is werkelijk even indrukwekkend als dat het klinkt.

Vroeg in de ochtend vertrekken de busjes naar Cruz del Condor, daar krijg je de kans om deze magnifieke vogels tot op 5 meter afstand voorbij te zien vliegen. Zodra de zon opkomt en er een opwaartse warme luchtstroom ontstaat beginnen de condors aan hun vlucht. Ze laten zich op de luchtstroom meevoeren tot op grote hoogte en overbruggen tot wel 200 kilometer om zich te voeden aan kadavers in het binnenland of baby zeeleeuwen aan de kust.

Lees meer

Omdat de terugreis naar Arequipa enkele uren in beslag neemt, zijn de chauffeurs er vaak op gebrand om na een kort verblijf te vertrekken vanaf het uitkijkpunt. Dit verkleint echter de kans op het zien van de condors op dagen dat de condors iets langer op zich laten wachten. Onze ervaring is dat, wanneer je op weg naar Cruz del Condor met andere reizigers overlegt om je niet te laten haasten, je precies dat extra half uurtje krijgt die nodig is om op deze dagen toch de Condors te spotten. We spreken uit ervaring, het loont! 

Dag 9  Puno  (Lago Titicaca)

Puno is een oude koloniale stad gelegen aan het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld (3808 meter hoog). Op dit meer, aan Peruaanse zijde, leven de Uros, Dit indianenvolk leeft al vele generaties van alles wat het meer te bieden heeft. Hun huizen zijn gebouwd van riet en gebouwd op riet. Ook de boten zijn gemaakt van riet. Heden ten dage zijn de eilanden bereikbaar voor toeristen vanaf Puno. Toeristisch, maar echt een bezoek waard.

Een vaak overgeslagen maar toch mooie bezienswaardigheid is Sillustani, overblijfselen van een pre-Inca begraafplaats. Het uitzicht vanaf Sillustani is schitterend. Deze regio staat bekend om zijn goede traditionele restaurants en dit is een goede plek om de specialiteit "cuy" te proberen. 

Lees meer

Nog een leuk weetje; de Peruanen zeggen altijd "Peru heeft de Titi en Bolivia heeft de Caca". 3 maal raden wat ze daarmee bedoelen. 

Dag 10  Puno - Cusco

Vandaag reis je van Puno naar Cusco. Deze reis kan op verschillende manieren worden gemaakt. Via de weg duurt de reis ca. 7 uur. Je kunt er ook voor kiezen om met de zeer comfortabele trein van PeruRail te reizen, deze vertrekt ca. 3 keer per week en brengt je in ca. 10 uur in Cusco. Ook heb je de mogelijkheid om te vliegen vanaf Juliaca, dan duurt de reis ca. 50 minuten. 

Dag 11  Cusco

Cusco is een fantastische stad en je bent makkelijk een paar dagen zoet om al het moois in en rondom de stad te bewonderen. Ons advies is om, aangezien de stad op 3400 meter hoogte ligt, de eerste dag rustig aan te doen. Het historische centrum is een goede plek om te beginnen. 

Toen de Spanjaarden de stad Cusco in de 16e eeuw innamen braken ze veel oorspronkelijke gebouwen af om op de fundamenten hun eigen huizen en kerken te bouwen. Bij diverse aardbevingen zijn gebouwen ingestort, de fundamenten bleven echter altijd overeind. Deze zijn opgebouwd uit handgemaakte stenen die meerdere hoeken hebben die feilloos in elkaar passen. De meest indrukwekkende heeft 12 hoeken en is te bewonderen in het hart van het centrum. 

Lees meer

De wijk San Blas is een aanrader, hier kun je rondstruinen en vind je veel restaurantjes, souvenir- en kunstwinkels. Veel van deze souvenirs zijn typisch voor deze omgeving en zul je nergens anders vinden.

Dag 12  Cusco - Heilige vallei (Pisac & Ollantaytambo)

De 'Sacred Valley' of heilige vallei staat vol historische waardevolle en interessante bestemmingen die niet gemist mogen worden.

Pisac

Pisac

Aan de rivier Urubamba, op zo’n 30 kilometer van Cusco, ligt Pisac. 3 maal per week is er een markt waar veel handgemaakte souveniers kunt vinden, veel daarvan vind je nergens anders. Op een heuvel nabij het dorp kan een groot tempelcomplex worden bezocht, “inca Pisac” genaamd. Er is een wandeling voor nodig om er te komen, maar het is zeker de moeite waard! Het verhaal gaat dat deze tempel voor de Inca’s een astronomische functie had. In dit gebied zijn veel terrasvelden, gemaakt door de Inca's, die tot de dag van vandaag nog altijd in gebruik zijn.

Chinchero

Chinchero

Dit dorpje, dat door de Inca's werd beschouwd als "de geboorteplaats van de regenboog", is vooral bekend om zijn textiel en de markt waarop het verkocht wordt. Als je deelneemt aan een georganiseerd bezoek aan de heilige vallei, dan is een bezoek aan een lokaal textielfabriekje vaak onderdeel van de tour. Hier krijg je uitleg over de verwerking van wol en hoe er kleur aan wordt gegeven. De mooie katholieke kerk is dagelijks geopend.

Ollantaytambo

Ollantaytambo

In het plaatsje Ollantaytambo zijn zeer goed bewaarde ruïnes te bezoeken. Een gigantisch bouwwerk is opgebouwd in meerdere delen. Het fort diende als een verdediging van de vallei en het was de laatste bolwerk dat, na een zware strijd, in handen viel van de Spanjaarden.

Als je met een tour de heilige vallei bezoekt en dit stadje aandoet zal je zeker snel verkocht zijn.

Dag 13  Heilige vallei - Aguas Calientes

Op dit moment van de reis werk je toe naar het hoogtepunt, een bezoek aan het magische Machu Picchu,

Het startpunt van deze reis ligt in Cusco of Ollantaytambo en er zijn maar twee manieren om in Aguas Calientes te komen, per trein en lopend. Trek je op eigen houtje rond en heb je enkele dagen speelruimte, dan kun je de gok wagen en zelf plaatsnemen in het station om daar een treinticket te bemachtigen. Heb je een strak tijdschema, dan adviseren we om deze treinreis van tevoren te boeken. mijndroomreis.nl heeft lokale contacten en kan helpen bij het boeken van je treinreis. De wandeling van de Inca-trail is en fantastische ervaring, maar niet geschikt voor niet getrainde wandelaars. Hou er rekening mee dat er een gelimiteerd aantal wandelaars per jaar wordt toegestaan en deze al maanden van tevoren uitverkocht zijn. Overweeg je dus om de volledige of een deel van de Inca trail te wandelen, regel dit dan tijdig. Ook hierbij kunnen we je helpen, we beschikken over alle contacten.

Aguas Calientes

Aguas Calientes

Aangekomen in Aguas Calientes staan tal van lokale agenten op het station te wachten op de reizigers. Ze zullen je proberen te overtuigen dat hun accommodatie de beste is en daarbij gratis ontbijt, lunch etc. aanbieden om je over de streep te trekken. Er zijn accommodaties in alle prijssegmenten. 

Bezoek je niet direct op deze dag de Machu Picchu, breng dan een bezoek aan de thermale baden.

Dag 14  Machu Picchu - Cusco

Wanneer je in Aguas Calientes door de straatjes loopt, is het moeilijk te bevatten dat, ergens hoog boven je in de bergen, de Machu Picchu verdekt ligt opgesteld. Vanaf het dal kun je geen spoor bekennen van dit magistrale bouwwerk, vanaf boven kun je echter het gehele dal overzien.

In Aguas Calientes kun je je transfer kopen de berg op naar het startpunt van je bezoek. De busjes vertrekken met grote regelmaat.

Tip van mijndroomreis.nl: Neem je paspoort mee, bij de ingang kun je een speciale stempel laten zetten die je nog jaren bij je kunt dragen!

Je kunt de Machu Picchu op verschillende manieren bezoeken. Je kunt op eigen houtje rondwandelen, in dat geval adviseren we je om tenminste een goed boek mee te nemen waarin het bouwwerk voldoende omschreven staat met historische onderbouwing. Je kunt er ook voor kiezen om een privé gids te huren. Deze staan bij de ingang en een ieder spreekt zijn eigen talen. De kosten hiervan variëren. Tenslotte kun je aansluiten bij een grotere groep. Iedere reiziger zal zijn eigen voorkeur hebben, Het is aan jou.

Lees meer

Vanaf een hoger gelegen punt is het uitzicht over de mysterieuze Machu Picchu en de Urubamba rivier adembenemend en dat maakt het één van de meest beroemde archeologische sites ter wereld

Machu Picchu, het zal zonder twijfel het hoogtepunt van je reis zijn en dit is niet voor niets. Deze magische plek zal je betoveren en voor altijd bijblijven.

Na je bezoek stap je aan het einde van de dag weer op de trein die je in iets langer dan 3 uur terugbrengt naar Cusco.

Dag 15  Cusco (Vinicunca)

De Vinicunca, ook wel regenboogberg genaamd (Montaña arcoires) ligt op ca. 3,5 uur rijden van Cusco op 5200 meter hoogte. Ter vergelijk, de Mont Blanc is 4810 meter hoog. Het is een berggebied waar, door de afzetting van diverse gesteenten (o.a. zwavel, kopersulfaat en ijzeroxide) een mooi kleurenpalet is ontstaan.

Tot 2016 werd deze berg nauwelijks bezocht, aangezien de berg een groot deel van het jaar onder een laag sneeuw verborgen lag. Om er te komen moest een wandeling van ongeveer een week gemaakt worden. Door de klimaatverandering, is de berg sinds 2016 echter nagenoeg het hele jaar vrij van sneeuw en is het massatoerisme opgestart.

Er zijn meerdere touroperators die een bezoek aan de regenboog bergen aanbieden, er is dus ook een verschil in prijs en vertrektijd. mijndroomreis.nl adviseert om een vroege vertrektijd te regelen zodat je de bergen nog vrijwel voor jezelf hebt. In de regel is het namelijk, hoe later je vertrekt, des te drukker het is. 

Omdat je tijdens je bezoek over hoge bergkammen komt, is het raadzaam bij de touroperator na te vragen of ze zuurstofflessen meenemen. Mocht je, op een bepaald moment, je iets minder goed voelen, dan zal een shot zuurstof meestal genoeg zijn om je er bovenop te helpen.

Gebruik de middag in Cusco om te mijmeren over en lekker uit te rusten van deze reis.

Dit natuurfenomeen is zonder twijfel een niet te missen bezienswaardigheid tijdens je bezoek aan deze regio.

Dag 16  Cusco

Je laatste dag in Cusco is een mooi moment om in alle rust de dingen te bezoeken die je nog niet bezocht hebt. Zo kun je bijvoorbeeld de kathedraal van Cusco bezoeken die in 1654 na een bouw van bijna 100 jaar werd geopend en sinds 1983 op de werelderfgoedlijst staat. Ook kun je nog wat laatste souvenirs kopen en die ene lekkere maaltijd nuttigen, voordat je weer terugkeert naar het land van de stampotten.

Dag 17  Cusco - Lima - Amsterdam

De dag van de terugreis. Er zijn geen directe vluchten van Cusco naar Europa, er zal dus sowieso een overstap moeten volgen op Lima. Er zijn diverse vluchtmogelijkheden en mijndroomreis.nl helpt je graag bij het vinden van de voor jou meest geschikte vlucht.

Dag 18  Amsterdam

Vandaag keer je terug in Amsterdam. Je vliegt "terug in de tijd' wat wil zeggen dat je mogelijk sneller last zult krijgen van een jetlag. mijndroomreis.nl adviseert dan ook om, indien  mogelijk, een extra dag speling te houden voordat je weer met het dagelijks ritme en met je werkweek begint.

Interesse in het wandelen van de Inca-Trail? Mijndroomreis.nl helpt je graag met het vinden van jouw ideale wandeling. Neem contact met ons op.

Tip: Let op! In Februari bestaat er geen mogelijkheid om de Inca-Trail te wandelen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.