Reismogelijkheden

Ecuador is een prachtig lang met een heel divers landschap. Er zijn hoge pieken en diepe dalen.

De belangrijkste weg en tevens verkeersader is de “Panamericana”, of wel de Pan-American Highway. De Panamericana in Ecuador is ongeveer 800 km lang en het wegdek is niet overal even goed onderhouden. 

Er zijn verschillende manieren om door Ecuador te reizen. Er moet tijdens het reizen een afweging gemaakt worden tussen reistijd, reiskosten en reiservaring. Vliegen is beduidend duurder dan reizen per bus, maar het bespaard je veel reistijd.

Mijndroomreis.nl helpt je graag bij het opstellen van jouw meest ideale reisplan die voldoet aan al jouw persoonlijke wensen. Neem contact met ons op en we helpen je graag!

Hieronder lees je meer over de verschillende manieren van reizen binnen Ecuador.

Vliegtuig

Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die vluchten verzorgen binnen Ecuador. Het land is overzichtelijk en de afstanden zijn makelijker te overbruggen dan bij de grotere en uitgestrektere buurlanden als Peru en Brazilië.  

Het vliegen binnen het land is relatief goedkoop, de meeste vluchten vertrekken van en naar Quito en Guayaquil. Binnenlandse vluchten kosten veelal minder dan € 100,- per enkele reis.

Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen actief in Ecuador waarvan Avianca het meest bekend is. Galapagos wordt vooral bediend door luchtvaartmaatschappijen Latam en Emetebe. Het vliegen naar de Galapagos-eilanden zijn beduidend duurder, vanaf € 200,- per enkele reis.

Mijndroomreis.nl heeft ervaring met het vliegen in Ecuador en kan helpen bij het vinden van de juiste vlucht die het beste aansluit op jouw reisprogramma. 

Foto met dank aan Schuttersnap

Lange afstandsbus

Met de bus reizen door Ecuador is vrij eenvoudig, het is dan ook een veelgebruikt vervoermidde onder de locale bevolking en toeristen. Omdat Ecuador een vrij uitgebreid busnetwerk heeft, is het mogelijk om het grootste deel van het land met de bus te bereiken.

Ecuador is een overzichtelijk land en kwa kilometers lijken afstanden op de kaart veelal niet te groot. Ecuador kent echter ook veel vulkanen en bergkammen die de reissnelheid op sommige wegen vertragen. Zo kan het dus zijn dan een busreis van 15 km duurder is dan een rit van 30 km.

Mijndroomreis.nl kan je helpen bij het opstellen van een realistisch reisplan die rekening houdt met de benodigde reistijd.

De kosten voor het reizen per bus kan in grove lijnen vertaald worden naar ongeveer $1,50 tot $2,00 per reisuur.

Enkele voorbeelden van veel gemaakte reizen:

Quito - Otavalo     reistijd ca. 2 uur. Kosten ca. $ 5,-
Quito - Mindo        reistijd ca. 2 uur. Kosten ca. $ 5 ,-
Quito - Riobamba reistijd ca. 4 uur. Kosten ca. $ 8,-
Quito - Alausi        reistijd ca. 6 uur. Kosten ca. $ 15,-
Quito - Cuenca      reistijd ca. 10 uur. Kosten ca. $ 20,-
Quito - Guayaquil  reistijd ca. 8 uur. Kosten ca. $ 20,-

Cuenca - Guayaquil   reistijd ca. uur. Kosten ca. $ ,-

Quito - Bogota (Colombia)  reistijd ca. 32 uur. Kosten vanaf ca.. $ 60,- * / **

Quito - Lima (Peru)  reistijd ca. 30 uur. Kosten vanaf ca. $ 100,- **

 

* combinatie van een busrit en shuttlerit.     

** beperking in reisdagen en reistijden.

Let op! Dit zijn indicaties van reisduur en kosten op basis van begin 2021 verkregen informatie en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend!

Er zijn een aantal gouden regels die je moet onthouden voordat je in een lange afstand bus stapt, we helpen je graag goed voorbereid en met een veilig gevoel op reis te gaan.

Stadsbus

Binnen de steden is de stadsbus een graag gebruikt vervoermiddel. De gemiddelde prijs voor een busritje bedraagt $ 0,25 - $ 0,50. Anders dan in andere landen kent Ecuador maar weinig officiële bushaltes, enkel in de stadskern van de grote steden staan deze aangegeven. Daarbuiten is het gebruikelijk dat je als reiziger aangeeft dat de bus moet stoppen zodat je kunt uitstappen.

Trein

Reizen per trein is niet bepaald snel en ook niet goedkoop, maar de ervaring en de uitzichten zijn onbetaalbaar!

De aanleg van de eerste spoorlijn van Ecuador begon rond 1895 en zou moeten gaan lopen van Quito naar Guayaquil. President Alfaeo was ervan overtuigd dat deze spoorlijn  de economische groei van zijn land zou stimuleren. Een enorme uitdaging was het overbruggen van de extreme hoogteverschil van 2800 meter. Ee werd voor een revolutionaire oplossing gekozen, een daling van 500 meter in minder dan 13 kilometer, de duivelsneuskam. Ook het doorkruisen van de grillige landschappen was een uitdaging en monsteropgave waarbij vele duizenden gastarbeiders het leven lieten. Op 25 juni 1908 was het moment daar, de eerste trein maakte de reis tussen de twee grootste steden van het land en reed de hoofdstad binnen. In de jaren daarop werd het spoor uitgebreid en onder andere verbonden met Cuenca. De economie van het land groeide zoals gehoopt, mede doordat per trein ook grote zware objecten vanaf de kust over het land kon worden verspreid. Zo snel als de populariteit groeide, verdween deze met het uitbreiden van het wegennet en hiermee ook het verval. In 2008 begon het herstel en renovatie van het spoornet.

Ecuador heeft dus inmiddels weer enkele treinroutes, de bekendste is zonder twijfel het stuk langs de duivelsneus, 'el Nariz del diablo' een rit van zo'n 3 uur die gemaakt kan worden vanaf Alausi. Let op, deze rijdt niet op maandag! Een treinkaartje kost normaal rond de $ 25,00. Een andere mooie toeristische rit is die richting Cotopaxi, van Quito naar Area Nacional de recreación el Boliche.

Er zijn ook langere en zelfs meerdaagse routes, vraag ons naar de mogelijkheden, mijndroomreis.nl kan helpen bij het regelen van jouw ticket. 

Foto met dank aan Fernando Tapia

Taxi

Taxi: Overal waar je in Ecuador komt zul je taxi’s vinden, het is een veel gebruikt vervoersmiddel omdat veel Ecuadorianen niet over een eigen auto beschikken. 

Er zijn weinig taxi’s met meter te vinden in Ecuador, enkel in de grote steden zoals Quito zul je ze vinden. In het grootste deel van het land is het dan ook gebruikelijk om, alvorens je instapt, je bestemming te noemen. Daarop zal de chauffeur aangeven hoeveel Dollar de rit kost. Onderhandelen is zeer gebruikelijk en wordt eigenlijk ook wel verwacht. Stap je in dan ga je akkoord met de genoemde prijs.

Hoe kom je als toerist te weten dat je niet belazerd wordt? Wat kost zo’n ritje nou eigenlijk? Voor Europese begrippen is een rit vaak spotgoedkoop en ben je in veel Europese landen al meer kwijt aan het instaptarief dan dat je in Ecuador betaald voor het doorkruisen van de een grote stad. Ritjes van het hotel in een toeristenwijk naar het oude centrum van kosten slechts een paar dollar. Informeer voor de actuele realistische prijs altijd bij je hotel.

In de grote steden zoals Guayaquil en Quito zie je ook steeds vaker particulieren rijden die hun diensten aanbieden via Über. Ook toeristen kunnen de App downloaden en een Chauffeur kiezen.

Ver buiten de stad zul je minder of geen klassieke taxi’s vinden met een signaalbord op het dak. Vaak rijden er kleine busjes of auto's met een open laadruimte waar je tegen een kleine vergoeding kunt instappen om mee te rijden. Dit wordt niet gezien als liften, het is gedoogd,  wel adviseren we goed naar de staat van de auto te kijken en je gevoel te volgen.

Toeristenvervoer

Toeristenvervoer: Bij excursies wordt bijna altijd gebruik gemaakt van kleine busjes, afgemeten op het aantal deelnemers. Je zult in Ecuador bussen en auto’s zien in alle soorten en maten. Afhankelijk van de reisperiode kun je bij het zoeken naar de juiste excursie je voorkeur uitspreken voor vervoer met Airco of luxere stoelen. Als alternatief voor lange afstandsbussen kan er ook gekozen worden voor een privé charter, deze zijn vaak wel een stuk duurder.

Mijndroomreis.nl helpt je graag bij het zoeken van het juiste vervoer.

Neem contact met ons op.

Huurauto

In Ecuador is het vrij eenvoudig om een auto te huren. Bedenk jezelf wel dat de rijstijl in geheel Zuid-Amerika niet dezelfde is als in Europa. Er zijn verkeersregels, maar dat betekend niet dat de gemiddelde Chauffeur zich er altijd aan houd. Het wegdek is veelal slecht te noemen, kruispunten onveilig en verkeerslichten en het vinden van de weg kan een uitdaging zijn bij gebrek aan wegbewijzering. Dat is de korte kritische noot. Voor de ervaren chauffeur die geen problemen voorziet is het natuurlijk wel een onvergetelijke ervaring.

Mijndroomreis.nl kan je helpen bij het vinden van een huurauto die voldoet aan al je wensen en eisen. De gemiddelde kosten van een huurauto bedragen $25,- per dag, zonder extra verzekeringen. Gezien de geringe kosten van het reizen per bus, kun je jezelf afvragen of het de kosten en mogelijke risico's waard is.