Machu Picchu

Wanneer je in Aguas Calientes door de straatjes loopt, is het moeilijk te bevatten dat, ergens hoog boven je in de bergen, de Machu Picchu verdekt ligt opgesteld. Vanaf het dal kun je geen spoor bekennen van dit magistrale bouwwerk, vanaf boven kun je echter het gehele dal overzien.

In Aguas Calientes kun je je transfer kopen, de busjes vertrekken met grote regelmaat de berg op naar het startpunt van je bezoek.

Tip van mijndroomreis.nl: Neem je paspoort mee, bij de ingang kun je een speciale stempel laten zetten die je nog jaren bij je kunt dragen!

Je kunt de Machu Picchu op verschillende manieren bezoeken. Je kunt op eigen houtje rondwandelen, in dat geval adviseren we je om tenminste een goed boek mee te nemen waarin het bouwwerk voldoende omschreven staat met historische onderbouwing. Je kunt er ook voor kiezen om een privé gids te huren. Deze staan bij de ingang en een ieder spreekt zijn eigen talen. De kosten hiervan variëren. Tenslotte kun je aansluiten bij een grotere groep. Iedere reiziger zal zijn eigen voorkeur hebben, het is aan jou.

Een stukje historie

De Machu Picchu is een 15e eeuws Inca site, gelegen op ca. 2425 meter hoogte. Het bestaat uit diverse geweldig behouden gebleven gebouwen en ligt tussen twee bergkammen. Pas nadat ontdekkingsreiziger H. Bingham III in 1911 de Machu Picchu bezocht en een artikel over de site publiceerde, werd het bestaan van deze magische plek openbaar gemaakt. De site was grotendeels intact en alles wijst er op dat de Spaanse conquistadores deze plek nooit bezocht hebben want er zijn geen sporen van strijd gevonden. Professor Bingham vond de Machu Picchu volledig overgroeid met planten en bomen en de omvang was nauwelijks zichtbaar. Heden ten dage is de meeste vegetatie verwijderd. De gebouwen die eronder verschenen zijn gebouwd op typische Inca wijze opgebouwd uit granieten stenen die naadloos op elkaar aansluiten, zonder cement. Op de bergkam zijn terrassen gebouwd die vroeger gebruikt werden voor het verbouwen van gewassen. Er word verondersteld dat de Machu Picchu ooit als buitenhuis is gebouwd voor de negende sapa-Inca, ofwel de Inca heerser Pachacuti. Hij heerste over het rijk dat zich uitstrekte van het zuiden van Colombia tot het noordwesten van Chili en Argentinië. In Machu Picchu zouden het hele jaar door slechts enkele mensen wonen, die alles in stand hielden en voorbereiden voor het volgende bezoek van hun heerser. In het complex is één afgelegen gebouw dat door archeologen als het onderkomen van de Inca heerser wordt gezien. Dit gebouw beschikt over een eigen badkamer en toilet en dat grenst aan de tempel van de zon.

De tempel van de zon

Deze tempel heeft een elliptische vorm lijkt in alle opzichten op de zonnetempel in de Inca hoofdstad  Cusco. Waarom heet het de zonnetempel? In het midden van de tempel staat een rots die waarschijnlijk als altaar diende. Ieder jaar op 20 of 21 Juni, tijdens de zonnewende, staat de opkomende zon in een rechte lijn met de tempel en schijnt de zon door het raam op het altaar. Wereldwijd zijn er veel rituelen rondom de zonnewende. Men vermoed dan ook dat deze tempel een religieuze functie had.

Naast de zonnetempel kent de Machu Picchu nog drie tempels.

De tempel van de drie ramen

Gelegen aan het “heilige plein”, zie je een lange stenen muur met drie ramen die op het oosten zijn gericht. Het dak werd gedragen door de twee kleinere zijmuren. De drie grote indrukwekkende ramen zouden volgens archeologen symbool hebben gestaan voor de herkomst van de Inca voorouders.

De hoofdtempel

Aan de andere kant van het heilige plein is het hoogstgelegen bouwwerk van de Machu Picchu, de hoofdtempel. Dit is grootste tempel van het Machu Picchu complex en hierin staat een stenen altaar.

De tempel van de Condor

Je hoeft weinig inbeeldingsvermogen te hebben om de condor te herkennen die in deze tempel uit een rotsformatie is gehouwen. De natuurlijke formatie van de rots leende zich hier perfect voor. Er zijn verschillende scenario's over het nut en doel van de rotsformatie, maar veel historici zijn van mening dat het hoofd van de condor als offeraltaar werd gebruikt. 

Deze tempel is de duistere zijde van de prachtige Machu Picchu. Onder deze tempel bevind zich een gangenstelsel vol kerkers. Ook bevinden zich enkele nissen achter de tempel welke ieder groot genoeg zijn om één menselijke gevangene te herbergen. Soortgelijke Inca-gevangenissen zijn op andere plaatsen bestudeerd en historici vermoeden dat verdachten 2 á 3 dagen gevangen werden gehouden alvorens er over hun lot werd beslist. 

Waterspiegels

Aan de voet van de tempel van de zon bevinden zich twee ronde stenen objecten. Zoals bij vele objecten en gebouwen binnen het Machu Picchu complex, verschillen ook hier de meningen van historici over het doel van deze twee objecten. Het meest aannemelijk is dat deze structuren gebruikt werden om de sterren te observeren.

Inthihuatana

Na een klim van zo’n 65 treden, de heilige berg op, vind je één van de meest mysterieuze objecten in de Machu Picchu: Intihuatana. Deze religieuze steen heeft vier zijden welke volgens archeologen symbool staan voor de vier windstreken. Het werd gebruikt om te meten wanneer de winterzonnewende zou komen, iets dat als één van de belangrijkste rituelen in het gehele Incarijk gevierd werd. Er werd tot de zon gebeden en gevraagd om een goede oogst. Het is verboden de steen aan te raken, maar veel toeristen geloven een bijzonder gevoel over te houden aan een bezoek dichtbij de steen.

Na wandeling door de Machu Picchu vraag je je af hoe het kan dat de Spanjaarden deze, voor de Inca’s zeer heilige plek, nooit hebben gevonden. Na de val van het Inca rijk, omstreeks 1572, verloor de Machu Picchu zijn functie als buitenplaats van de Inca heerser en begon daarmee het verval.

Vanaf een hoger gelegen punt is het uitzicht over de mysterieuze Machu Picchu en de Urubamba rivier adembenemend en dat maakt het één van de meest beroemde archeologische sites ter wereld

Machu Picchu, het zal zonder twijfel het hoogtepunt van je reis zijn en dit is niet voor niets. Deze magische plek zal je betoveren en voor altijd bijblijven.